CC declară neconstituțională neclaritatea legii la sancționarea neexecutării contractelor încheiate cu instituțiile bugetare

CC declară neconstituțională neclaritatea legii la sancționarea neexecutării contractelor încheiate cu instituțiile bugetare
Foto: conscourt.md

La 16 martie 2017, Curtea Constituțională a pronunțat hotărârea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181 din 25 iulie 2014.

La originea cauzei se află excepția de neconstituționalitate a articolului 80 alin. (2) din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, ridicată de către avocatul Vitalie Nagacevschi în dosarul nr. 3-883/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.

Potrivit normelor contestate, în cazul neexecutării contractului de către persoanele fizice sau juridice care au primit plăți prealabile de la autoritățile bugetare, în termenul legal stabilit, din contul acestora se va percepe o sumă calculată în funcție de rata de bază aplicată de Banca Națională a Moldovei la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.

Autorul sesizării a susținut că sancțiunea cuprinsă în textul de lege este aplicată fără a lua în considerare lipsa sau prezența vinovăției persoanei fizice sau juridice care nu a executat contractul în termenul legal instituit.

Având în vedere caracterul public al mijloacelor financiare, Curtea a menționat că politica fiscal-bugetară este supusă unei discipline, iar încălcarea acesteia, atrage potrivit legislației financiare în vigoare, răspunderea juridică a tuturor subiectelor de drept indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice de drept public sau de drept privat.

În același timp, Curtea a reținut că legislația bugetar-fiscală trebuie să îndeplinească anumite condiții de calitate. În acest sens previzibilitatea și claritatea constituie elemente sine qua non ale constituționalității unei norme, care în activitatea de legiferare nu pot fi omise.

Fiind o formă a răspunderii civile contractuale, Curtea a menționat că aplicarea penalității legale trebuie să întrunească aceleași condiții prevăzute de lege pentru angajarea răspunderii contractuale, în special vinovăția debitorului.

În acest sens, Curtea a subliniat relevanța prevederilor art. 624 alin. (5) din Codul civil potrivit cărora debitorul nu este obligat să plătească penalitate în cazul în care neexecutarea nu se datorează vinovăției sale.

Prin urmare, Curtea a reținut că legiuitorul poate institui sancțiuni cu titlu de penalitate legală, cu condiția de a respecta dispozițiile generale ale legislației civile privind vinovăția. Totodată, acest element urmează a fi luat în considerație atât de autoritate abilitată cu competența de a verifica modul de executare a contractelor încheiate cu o instituție bugetară, cât și de către instanța de judecată la soluționarea unor litigii aflate pe rol.

De asemenea, potrivit art. 624 alin. (3) din Codul civil, clauza penală poate fi stipulată în mărime fixă sau sub forma unei cote din valoarea obligației garantate prin clauza penală sau a părții neexecutate.

Examinând prevederile contestate, Curtea a constatat că legiuitorul doar stabilește că respectiva sumă percepută va fi calculată în funcție de rata de bază aplicată de Banca Națională a Moldovei la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.

Curtea a reținut că legea nu determină în raport cu ce urmează a se calcula mărimea penalității, adică dacă respectiva rată de bază a BNM se calculează din valoarea întregii obligații sau doar din partea neexecutată a obligației.

În lipsa unor criterii stabilite de legiuitor, care ar permite determinarea mărimii penalității, Curtea a reținut că norma contestată nu corespunde condițiilor de calitate a legii, consfințite în articolul 23 alin. (2) din Constituție. Or, persoana fizică sau juridică care urmează să contracteze cu o autoritate bugetară trebuie să fie în stare să calculeze și să prevadă, fie și aproximativ, suma care o va datora în caz de executare tardivă a contractului.

Astfel, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a declarat neconstituțional alineatul (2) al art. 80 din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181 din 25 iulie 2014.

Până la adoptarea de către Parlament a noilor prevederi legale, sancțiunea pentru neexecutarea în termen a contractelor încheiate cu o instituție bugetară urmează a fi aplicată în corespundere cu prevederile legislației civile și a clauzelor contractuale.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Escaladare pe arena internațională. Rusia anexează patru regiuni ucrainene, iar Zelenski convoacă Consiliul de Securitate (VIDEO)

Escaladare pe arena internațională. Rusia anexează patru regiuni ucrainene, iar Zelenski convoacă Consiliul de Securitate (VIDEO)

DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei (VIDEO)

DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei (VIDEO)

Ioniță: Transformarea raioanelor în municipii duce la rezolvarea problemelor majore ale localităților

Ioniță: Transformarea raioanelor în municipii duce la rezolvarea problemelor majore ale localităților

Advertoriale
Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

„Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile Carla's Dreams și Animaliens Wines

„Ne bucurăm în ciuda lor” – campania care unește lumile Carla's Dreams și Animaliens Wines

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari
 • 2
  O deputată i-a transmis președintelui Parlamentului 200 de lei din partea manifestanților ca să iasă la protest. Grosu: Lipsă de inteligență emoțională (FOCUS)
 • 3
  Orașul Nicolaev, Ucraina: Sunt confirmate pierderi omenești și răniți după ce muniții cu dispersie au nimerit într-o stație
 • 4
  Putin a semnat decretele de recunoaștere a independenței regiunilor ocupate de Rusia în Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.