La originea cauzei se află excepția de neconstituționalitate a articolului 80 alin. (2) din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, ridicată de către avocatul Vitalie Nagacevschi în dosarul nr. 3-883/2016, aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.
Potrivit normelor contestate, în cazul neexecutării contractului de către persoanele fizice sau juridice care au primit plăți prealabile de la autoritățile bugetare, în termenul legal stabilit, din contul acestora se va percepe o sumă calculată în funcție de rata de bază aplicată de Banca Națională a Moldovei la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.
Autorul sesizării a susținut că sancțiunea cuprinsă în textul de lege este aplicată fără a lua în considerare lipsa sau prezența vinovăției persoanei fizice sau juridice care nu a executat contractul în termenul legal instituit.
Având în vedere caracterul public al mijloacelor financiare, Curtea a menționat că politica fiscal-bugetară este supusă unei discipline, iar încălcarea acesteia, atrage potrivit legislației financiare în vigoare, răspunderea juridică a tuturor subiectelor de drept indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice de drept public sau de drept privat.
În același timp, Curtea a reținut că legislația bugetar-fiscală trebuie să îndeplinească anumite condiții de calitate. În acest sens previzibilitatea și claritatea constituie elemente sine qua non ale constituționalității unei norme, care în activitatea de legiferare nu pot fi omise.
Fiind o formă a răspunderii civile contractuale, Curtea a menționat că aplicarea penalității legale trebuie să întrunească aceleași condiții prevăzute de lege pentru angajarea răspunderii contractuale, în special vinovăția debitorului.
În acest sens, Curtea a subliniat relevanța prevederilor art. 624 alin. (5) din Codul civil potrivit cărora debitorul nu este obligat să plătească penalitate în cazul în care neexecutarea nu se datorează vinovăției sale.
Prin urmare, Curtea a reținut că legiuitorul poate institui sancțiuni cu titlu de penalitate legală, cu condiția de a respecta dispozițiile generale ale legislației civile privind vinovăția. Totodată, acest element urmează a fi luat în considerație atât de autoritate abilitată cu competența de a verifica modul de executare a contractelor încheiate cu o instituție bugetară, cât și de către instanța de judecată la soluționarea unor litigii aflate pe rol.
De asemenea, potrivit art. 624 alin. (3) din Codul civil, clauza penală poate fi stipulată în mărime fixă sau sub forma unei cote din valoarea obligației garantate prin clauza penală sau a părții neexecutate.
Examinând prevederile contestate, Curtea a constatat că legiuitorul doar stabilește că respectiva sumă percepută va fi calculată în funcție de rata de bază aplicată de Banca Națională a Moldovei la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.
Curtea a reținut că legea nu determină în raport cu ce urmează a se calcula mărimea penalității, adică dacă respectiva rată de bază a BNM se calculează din valoarea întregii obligații sau doar din partea neexecutată a obligației.
În lipsa unor criterii stabilite de legiuitor, care ar permite determinarea mărimii penalității, Curtea a reținut că norma contestată nu corespunde condițiilor de calitate a legii, consfințite în articolul 23 alin. (2) din Constituție. Or, persoana fizică sau juridică care urmează să contracteze cu o autoritate bugetară trebuie să fie în stare să calculeze și să prevadă, fie și aproximativ, suma care o va datora în caz de executare tardivă a contractului.
Astfel, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a declarat neconstituțional alineatul (2) al art. 80 din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr. 181 din 25 iulie 2014.
Până la adoptarea de către Parlament a noilor prevederi legale, sancțiunea pentru neexecutarea în termen a contractelor încheiate cu o instituție bugetară urmează a fi aplicată în corespundere cu prevederile legislației civile și a clauzelor contractuale.
Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.