Organizația internațională a producătorilor de cacao trage un semnal de alarmă, după ce a izbucnit o criză a supraproducției pe piața mondială de cacao. Estimările organizației arată că producția de cacao ar urma să urce, anul acesta, cu 15%, ceea ce va duce la un surplus de circa 264.000 tone. Este doar începutul unei crize care s-ar putea prelungi și în anii următori. Cel mai puternic a fost lovită Coasta de Fildeș, cel mai mare exportator de cacao de lume. Fermierii din această țară au rămas cu stocurile uriașe, iar tensiunile sociale au crescut pe fondul acestei crize.
Piața mondială de cacao a înregistrat fluctuații majore în ultimii ani, având în vedere că prețul unei tone a ajuns să coste puțin peste 2.000 de dolari, la un nivel similar cu cel din 2012, asta după ce în urmă cu un an se situa la peste 3000 de dolari.
Și acum se produce un revers. Încurajați de cotațiile ridicate, producătorii au încercat să scoată cât mai mult de pe plantații, au revenit la culturile abandonate și de la deficit de producție s-a ajuns la supraofertă.
În perioada de creștere, marii producători de ciocolată din lume au încercat să tempereze prețurile și au încurajat producția din țările africane, inclusiv prin contracte pe termen lung și prin subvenționarea cheltuielilor. Numai anul trecut, marile grupuri anunțau investiții de peste un miliard de dolari într-un plan de prin care să eficientizeze culturile de cacao.Salvarea pentru producătorii africani ar putea veni din Asia. Pe această piață potențialul de creștere este uriaș, în special în India și China.
Industria mondială a ciocolatei este estimată la o valoare de 98 de miliarde de dolari. Cultivatorii de boabe de cacao, africanii, câștigă cel mai puțin, pentru că exportă materie primă și nu fabrică ciocolata pe plan local.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.