Politica agricolă comună (PAC) datează de la debutul procesului de integrare europeană, atunci când statele membre s-au angajat să restructureze şi să crească producţia de alimente, afectată de cel de-Al Doilea Război Mondial. În prezent, PAC continuă să deţină un rol central în Uniunea Europeană, nu doar deoarece peste 90% din teritoriul Uniunii este acoperit de terenuri agricole sau păduri, ci şi pentru că PAC a devenit un mecanism esenţial pentru a face faţă noilor provocări în ceea ce priveşte calitatea alimentelor, protecţia mediului şi schimburile comerciale.
Astfel, cele mai importante domenii de cooperare RM-UE vor ține de:
- consolidarea capacităților administrative la nivel central și local în planificarea, evaluare și implementarea politicilor cu regulamentele și practicile UE.
- promovarea modernizării și durabilității producerii agricole;
- schimbul de cunoștințe și cele mai bune practici privind politicile de dezvoltare rurală pentru a promova bunăstarea economică a comunităților rurale;
- îmbunătățirea competitivității sectorului agricol, eficienței și transparenței piețelor;
- promovarea serviciilor de consiliere și consultanță agricolă pentru producătorii agricoli;
- promovarea politicilor cu privire la calitate și mecanismelor de control a acestora, în particular a indicațiilor geografice și agriculturii ecologice.
De ce domenii concrete țin cerințele europene și în cât timp vor fi implementate?
Politica privind calitatea - termen de implementare 4 ani.
- protecţia indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare, precum și a etichetării, prezentării băuturilor spirtoase.
- organizarea comună a pieţei vitivinicole în ceea ce priveşte programele de sprijin, comerţul cu ţările terțe, potenţialul de producţie și controalele în sectorul vitivinicol.
- specialităţile tradiţionale garantate din produse agricole și alimentare.
Agricultura ecologică - termen de implementare 4 ani
Vor exista reguli în legătură cu producţia ecologică și etichetarea produselor ecologice, dar și a regimului de import al produselor ecologice din ţări terțe.
Standarde de comercializare pentru plante, seminţe de plante, produse obţinute din plante, fructe şi legume - termen de implementare 4-5 ani.
Se impune instituirea unei organizări comune a pieţelor agricole, existând dispoziții specifice pentru comercializarea anumitor produse agricole: semințe de însemânțare, zahăr, cereale/orez, tutun brut, hamei, ulei de măsline, plante vii, flori proaspete tăiate și frunze proaspete, fructe și legume.
Standarde de comercializare pentru animale în viu și produse animaliere - termen de implementare 4-5 ani.
Se impune instituirea unei organizări comune a pieţelor agricole și privind dispoziţii specifice referitoare la comercializarea anumitor produse agricole: păsări de curte și ouă, bovine, porcine și ovine adulte, carne de viţel, lapte și produse lactate. De asemenea, este importantă stabilirea unui sistem de identificare și înregistrare a bovinelor și privind etichetarea cărnii de vită și a produselor din carne de vită.
În documentul de mai jos, găsiți lista Directivelor UE care reglementează domeniul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.
<iframe src="http://docs.google.com/viewer?url=http://st.interakt.md/storage/documents/2014/08/capitolulxii258.doc&embedded=true" width="98%" height="450"></iframe>
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.