Conform datelor statistice prezentate de Poliția de patrulare, aproximativ 50% din accidentele rutiere din capitală sunt cu implicarea pietonilor și bicicliștilor. Principala cauză a accidentelor din ultimii ani este neacordarea de prioritate pe trecerile de pietoni. Iată cum stau lucrurile la Chișinău, în comparație cu alte capitale:
În acest sens, organizatorii audierilor și-au propus să schimbe actuala măsură impusă - cea a limitatoarelor de viteză.
Ele sunt considerate cea mai eficientă metodă de oprire a vitezomanilor pentru a putea asigura trecerea în siguranța a pietonilor. Totuși, autorii studiului spun că această măsură are și aspecte negative:
- - costuri mai mari pentru operarea transportului public;
- - costuri mult mai mari pentru reparația autovehiculelor;
- - întârzieri pentru serviciile de urgență;
- - deteriorarea asfaltului;
- - creșterea poluării fonice și a emisiilor nocive;
- - provocarea manevrelor periculoase din partea șoferilor.
Alternativele propuse
Printre măsurile de alternativă se propun următoarele:
Iluminarea trecerilor de pietoni - deși o opțiune mai scumpă decât continuare instalării/menținerii limitatoarelor de viteză, totuși ar putea fi mult mai eficientă pe termen lung, cred autorii. În comparație cu status quo, costul mentenanței stâlpilor de lumină se reduce doar la schimbarea becului: nu necesită să fie scoase pe timp de iarnă, nu se strică foarte ușor, nu afectează învelișul rutier. Totodată, în cadrul exercițiului de colectare a opiniilor pentru elaborarea politicii publice, iluminarea trecerilor de pietoni a fost cel mai popular răspuns oferit de locuitorii municipiului Chișinău.
Construcția refugiilor pietonale - deși în alte orașe a contribuit la diminuarea accidentelor rutiere, ar putea întâmpina mai multe obstacole în Chișinău. Este cea mai costisitoare opțiune de implementare. Astfel rezistența din partea factorului politic și consilierilor municipali ar putea fi destul de ridicat. Totodată, locuitorii orașului Chișinău sunt destul de nemulțumiți de faptul că în ultimii ani multe porțiuni se află în construcție/reparație permanentă. Reamenajarea intersecțiilor actuale și construcția de refugii pietonale ar putea crea un disconfort adițional atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni.
Instituirea vitezei de 30km/h pe spații întinse în Chișinău este cea mai ieftină opțiune și care ar putea reduce drastic numărul de victime. Dar ar putea trezi multă nemulțumirea din partea cetățenilor care conduc, dar și o parte din persoane care utilizează transportul public datorită timpului mai îndelungat de deplasare dintr-un punct în altul.
Așa arată un tabel care indică popularitatea și cost-eficiența fiecărei metode propuse:
După organizarea evenimentului experții IPRE vor definitiva o propunere de politică publică, care ulterior va fi promovată și transmisă Consiliului și Primăriei municipiului Chișinău.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
