În perioada 2011-2014 cu ajutorul deciziilor luate de instanțele moldovenești au fost legalizați 22 miliarde de dolari, care s-a dovedit a fi cea mai mare schemă de spălare a banilor din Europa de Est.

De atunci au fost deschise dosare penale în toată lumea, iar unele bănci europene care au participat în această schemă au pierdut licențele. 

Chiar dacă principalul perdant este Federația Rusă, în această țară investigațiile sunt desfășurate foarte lent. Autoritățile moldovenești chiar au învinuit serviciile speciale rusești că împiedică și descurajează investigarea schemei de spălare a banilor.

Publicația rusească Novaya Gazeta a investigat pe parcursul a cinci ani această schemă, constatând că beneficiarii acestor bani sunt 5140 de companii din 92 de țări.

Cei mai mulți bani au plecat în Danemarca (954 milioane de dolari), Hong-Kong (929 milioane de dolari), China (916 milioane de dolari), Cipru (871 milioane de dolari) și Federația Rusă (730 milioane de dolari).

Schema de spălare a banilor a fost posibilă datorită unor decizii ale instanțelor moldovenești. Ulterior, pe acest caz au fost arestați 15 judecători. 

De remarcat că și angajații Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB) au fost învinuiți de organizarea schemei de spălare a 22 de miliarde de dolari din Rusia prin Moldova. 

Jurnaliștii de la Novaya Gazeta remarcă faptul că această schemă a fost protejată de un general al FSB-ului Rusesc, Iurii Ansimov, care activa în banca rusească Zapadnîi prin care au trecut o parte din cele 22 de miliarde de dolari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!