
„Legea indemnizațiilor”, mărul discordiei între tinerele mămici și MMPSF
Legea cu privire la indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale a trezit multiple discuții în societate. În timp ce autoritățile susțin că prin modificările operate vor fi combătute posibilitățile de fraudare a legislației, multe viitoare mămici (și nu doar) spun că noua lege va reduce esențial din volumul ajutorului social. Să le luăm pe rând. Una din modificări vizează baza de calcul a indemnizației lunare de creștere a copilului până la vârsta de trei ani.
・
În varianta anterioară, baza de calcul reprezenta venitul mediu lunar pentru ultimele șase luni înainte de naștere. Dacă în această perioadă una din luni nu era pe deplin lucrată, din anumite motive, se luau în calcul doar lunile complete. De exemplu, dacă în cele șase luni de până la naștere, patru luni erau lucrate complet iar celelalte două aveau anumite „absențe” se calcula venitul mediu lunar pentru cele patru luni „pline”. Media obținută în final reprezenta baza de calcul pentru indemnizația lunară de creștere a copilului. Cu alte cuvinte, pentru creșterea copilului, statul oferea lunar un ajutor în valoare de 30% din această sumă.
În noua Lege perioada de stabilire a bazei de calcul a fost majorată, de la șase la 12 luni. Dacă majorarea perioadei de calcul este văzută cu ochi buni, modul de stabilire a bazei de calcul trezește cele mai multe nemulțumiri. În varianta nouă, baza de calcul este egală cu venitul mediu lunar pentru ultimele 12 luni calendaristice, indiferent dacă au fost lucrate în totalitate sau nu. Lunile imcomplete vor fi calculate la valoarea cuantumului minim garantat al salariului (1400 de lei pentru angajații din economia reală și 900 de lei pentru funcționarii publici).
„Noi suntem de acord să fie majorată această perioadă, dar să nu fie incluse lunile incomplete. De exemplu, eu dacă sunt însărcinată și din anumite motive sunt nevoită să stau în spital o perioadă de timp, aceasta va fi calculată la nivelul minim asigurat. De ce? Acesta doar nu este un moft al meu”, a declarat pentru Agora, Doina Pînzaru, proaspătă mămică.
Un exemplu oferit zilele acestea de internauți
Să presupunem că o tânără, proaspătă absolventă, se angajează în câmpul muncii cu un salariu mediu de 4225 de lei. La scurt timp află rămâne însărcinată și respectiv lucrează doar nouă luni. Astfel, la calcularea indemnizației se va aplica urmărtoarea formulă. (4225*9)+(1400*3)/12. În rezultat, baza de calcul pentru stabilirea indemnizației va fi mai mică decât daca modul de calcul ar fi rămas cel de până acum.
Astăzi subiectul a fost discutat în cadrul unei întâlniri cu ministrul Muncii Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga.
„Am discutat timp de aproape două ore. Pozițiile sunt diferite. Am venit cu un „Apel” în care am expus problemele dar și eventualele soluții. Doamna ministru, însă, a avut o poziție fermă că bugetul este unul auster și deficitar. Dânsa admite că sunt anumite lacune, dar spune că dacă ar fi acceptată propunerea noastră de stabilire a bazei de calcul, legea ar permite fraudarea și delapidarea fondurilor prin aplicarea unui salariu nejustificat. Din câte am înțeles, Ministerul va veni cu o altă lege de îmbunătățire a celei care a fost deja aprobată, dar modificările nu vizează propunerile noastre”, a mai adăugat Doina Pânzaru.
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, urmează să își expună poziția față de sistemul de prestații sociale pentru copii mâine în cadrul unei conferințe de presă. Tot mâine, un grup de tinere mămici au anunțat că vor picheta sediul Ministerului.