În urma investigațiilor, liderul grupului criminal, împreună cu alți doi angajați cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, domiciliați în municipiul Bălți, au fost reținuți la 20 martie 2017, fiind suspectați de evaziune fiscală.

Astfel, forțele de ordine au stabilit că din gruparea criminală făceau parte aproximativ 10 persoane, iar activitatea era orientată spre redarea legalității procurării de produse agricole contra numerarului fără perfectarea facturilor fiscale sau actelor de achiziție prin intermediul persoanelor juridice, cu ulterioara eliberare frauduloasă a facturilor fiscale în adresa companiilor ce activează în domeniul agro-alimentar.

Ca urmare a activităților infracționale desfășurate în perioada anilor 2015- 2017, a fost cauzat un prejudiciu de 8,3 milioane lei, doar la capitolul TVA, bugetului public național.

De asemenea, la 20 martie curent, au fost efectuate 21 de percheziții la domiciliile, în automobilele figuranților, precum și în oficiile companiilor implicate în schema infracțională.

În rezultat, au fost depistate și ridicate ștampile, acte de achiziții a produselor cerealiere în care erau introduse date false, copiile buletinelor de identitate a persoanelor ce erau indicate în aceste acte, agende și caiete cu înscrisuri de ciornă ce atestă activitatea infracțională, suporturi electronice pe care sunt stocate informații privind rulajele de mărfuri și mijloace bănești nereflectate în evidența contabilă, precum și lipsa de cereale, aflată la balanța contabilă.

Fiind audiați, angajații companiilor implicate în schema infracțională documentată au declarat despre inexistența parțială a evenimentelor economice reflectate în documentele contabile, precum și introducerea la indicația liderului grupului criminal a datelor denaturate privind activitatea de facto a întreprinderilor.

Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore, dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani.

În prezent, se efectuează acțiuni de investigații în vederea identificării tuturor membrilor grupului criminal și beneficiarii schemei infracționale.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!