Câteva mame, membre ale organizației „Părinți Solidari”, au organizat un flash-mob „Pe copii nu se fac economii”, prin care cer modificarea și adaptarea regulamentului, ce prevede ca copii de grădiniță, să stea acasă 42 de zile. Mamele au folosit o păpușă, care reprezintă, după părerea lor, copilul ce va sta acasă și va fi expus pericolelor. De asemenea, părinții cred că vacanța copiilor va aduce daune sociale, dar și prejudicii economice în bugetul de stat.
„Nu a fost analizat impactul economic și impactul social, nimeni nu a calculat cât va pierde bugetul din cauza că un părinte își va lua o lună, din cont propriu, ca să stea cu copilul și nu va fi salarizat această lună, respectiv nu vor merge contribuții la buget. Cât va pierde bugetul, dacă grupele de creșă își vor începe activitatea cu trei, patru luni mai târziu? De obicei, grupele acestea își încep activitatea în lunile de vară. Părinții vor duce copiii în septembrie în grupele de creșă, respectiv perioada de adaptare va fi mai lungă, timpul se răcește, copiii vor răci, mamele vor ieși mai târziu la serviciu, ele nu vor primi salarii, iar bugetul statului nu va primi impozite”, a declarat fondatoarea organizației „Părinți solidari”, Ala Revenco.
Organizatorii flash-mobului cred că multe mame vor fi nevoite să renunțe la serviciu pentru că angajatorii nu vor fi de acord să le dea liber 42 de zile. „Orice angajator are nevoie de lucrător. Respectiv se va începe o discriminare și mai puternică a femeilor, a mamelor. Angajatorul va evita să angajeze femeile, în special cu mai mulți copii”, a mai spus Ala Revenco.
„Noi am venit cu o păpușă, care este acel copil ce va sta acasă 42 de zile pentru că nu fiecare părinte va avea posibilitatea să stea acasă cu ei, iar copiii vor fi lăsați cu buneii, vecinii, o bonă fără experiență. Acest regulament va afecta păturile sociale care nu au un venit prea mare, mamele care nu sunt angajate oficial. Respectiv, cerem ca el să fie modificat și adaptat la necesitățile reale ale populației”, a spus una din membrele grupului „Părinți solidari”, Iulia Nazaria.
Organizatoarele evenimentului cer comasarea grupelor pentru perioada de vară. „Dacă problema este în reparații, sigur că noi înțelgem că trebuie să se facă reparații curente, de o săptămână, de două săptămâni, ca copii să nu stea în miros de vopsea”, precizează Ala Revenco.
Astfel, prin modificarea regulamentului, părinții cer de la una la trei săptămâni pentru reparații, deratizare și aerisirea grupelor.
Vezi și aceste știri

Frig extrem în Afganistan: Temperaturile au coborât până la minus 33 de grade, iar 166 de oameni au murit

Zăpada a făcut prăpăd în sudul țării: 11 autovehicule de tonaj au fost tractate de pompieri și polițiști

Litvinenco explică motivul pentru care a lipsit de la ședința CSP: „Voi participa la următoarea ședință”
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
