De asemenea, consilierii propun ca în paralelel cu exemanele de BAC să existe alternativa susținerii unui examen național.
„Noi propunem oferirea unei alternative, de la obținerea unui certificat care să confirme că el a studiat cele 12 clase în liceu, până la susținerea examenului de BAC în formula actuală sau susținerea unui nou examen despre care am menționat”, a menționat Corneliu Popovici.
Conceptul examenului național, propus ca alternativă constă în susținerea unui număr mai mic de discipline la final de studii, 2-3, acestea însă să fie alese de elev, în dependență de specializarea pe care și-o propune. Diferența dintre examenele de BAC care există la moment și examenul național propus ca alternativă a fost explicată de Lebidinschi.
„Diferența este foarte simplă, examenul de BAC este un examen general care îți permite ulterior să accezi în orice instituție de învățământ indiferent de specializare, dar dacă tu în calitate de elev sau licean cunoști că în viața ta vrei să te ocupi doar cu un anumit domeniu și știi că ai anumite probleme cu alte disciplini, poți în baza examenului național să accezi la acea facultate la care ți-ai dorit, și vei avea posibilitatea să obții studii superioare ca și cei care au luat BAC-ul doar că te specializezi pe filiera ta”, a explicat Maxim Lebedinschi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.