Viceministrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Ciolac susține că autoritățile au identificat, în acest an, 50 de milioane de lei pentru a finanța achiziția convertoarelor pentru familiile defavorizate, în cadrul programului de trecere la televiziunea digitală terestră.
În 2015, Parlamentul a votat prelungirea termenului de tranziție la televiziunea digitală terestră, până pe 31 decembrie 2017.
Inițial, în cadrul programului de trecere la televiziunea digitală terestră era prevăzută o suma maximă de 100 milioane de lei pentru persoanele defavorizate care nu își permit achiziția echipamentului pentru recepționarea semnalului digital terestru, dar posedă televizoare de tip vechi care nu pot recepționa acest semnal.
În 2015 și 2016, Guvernul nu a avut suficienți bani pentru acest program, chiar dacă primul multiplex digital a fost lansat pe 1 noiembrie 2016.
În anul curent autoritățile susțin că au identificat surse financiare pentru achiziția acestui echipament, însă suma este de două ori mai mică.
„Potrivit programului privind tranziția la televiziunea digitală-terestră familiile defavorizate urmează a fi dotate cu receptoare set top box. În 2015, alocarea surselor financiare pentru aceste acțiuni nu a fost posibilă din cauza instabilității politice, instabilității financiare și a banilor insuficienți în buget. În prezent Ministerul Tehnologiilor informaționale în comun cu Ministerul Finanțelor și cu sprijinul Guvernului au identificat suma de 50 milioane de lei din bugetul de stat pentru dotarea a circa 72 mii de familii defavorizate cu convertoare. În acest sens Ministerul Tehnologiilor Informaționale a început elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern care va stabili mecanismul de dotare a familiilor defavorizate”, a declarat Vitalie Ciolac, Viceministrul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în cadrul clubului de presă unui club de presă organizat de Centrul de Jurnalism Independent.
Înjumătățirea bugetului pentru achiziția de set top box-uri este argumentată prin evaluări recente, unde a fost stabilit un număr mai mic de persoane defavorizate care nu vor putea recepționa semnalul digital terestru.
Cei care nu vor beneficia de echipament în cadrul acestui program, dar posedă televizoare de tip vechi, vor trebui să achiziționeze un set top box la un preț de 30-50 dolari.
De remarcat că televiziunea digitală terestră oferă o calitate mai bună a imaginii și a sunetului față de televiziunea analogică și include posibilitatea de a recepționa gratuit canale HD. De asemenea, oferă recepție semnal și în zone mai puțin accesibile, precum și a unui număr mai mare de canale.
Vezi și aceste știri

Expert în științe agricole: Fluctuațiile termice sunt îngrijorător. Ce riscuri sunt pentru roada anului 2023 (VIDEO)

Cinci bărbați din Rusia, blocați în aeroportul din Coreea de Sud de luni de zile. Statul nu-i recunoaște drept refugiați și le interzice intrarea în țară

Numărul real al populației care locuiește în R. Moldova este de 2,6 milioane de oameni. Rezultatele calcului după metodologia internațională
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe
