Pe 23 martie, la Chișinău a avut loc ceremonia de inaugurare a sălii Secției de Formare Continuă și Resurse Educaționale și a Laboratorului Multimedia din cadrul Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale. Acestea sunt dotate cu echipamentul necesar pentru a transforma procesul de studiere și formare a elevilor și profesorilor în unul adaptat cerințelor industriei TIC.
„Noi suntem recunoscători, și eu în calitate de ministru al Educației, că sistemul nostru atât de important - educația, se bucură de sprijinul din partea partenerilor noștri internaționali. Învățământul în școlile profesionale înseamnă nu doar tehnică modernă, dar și programe, care sunt adaptate la necesitățile actuale de predare și evaluare”, a precizat Corina Fusu, ministru Educației.
Atât elevii, cât și profesorii din cele 17 instituții arondate, dar și alți beneficiari vor avea acces la diverse cursuri și instruiri ce vor contribui la consolidarea cunoștințelor și competențelor lor practice.
„Deschiderea acestui centru va fi util în primul rând profesorilor, care vor fi instruiți pentru a accede în cariera profesională. În fiecare zi apar schimbări în sectorul TIC, din acest motiv și profesorii au nevoie de perfecționare, nu doar elevii”, a spus Vitalie Zavadschi, Directorul Centrului de Excelenţă în Informatică și Tehnologii Informaționale/ CEITI.
Secția de Formare Continuă și Laboratorul Multimedia au fost create cu sprijinul Cooperării Austriece pentru Dezvoltare în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învățământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova”, implementat de Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).
„Consider că fiecare țară trebuie să se focuseze în primul rând pe tineri, să susțină tinerele talente. Dacă sunt interesați de un anumit domeniu și observăm că acești elevi sunt cointeresați de sectorul IT, trebuie să dezvolți acest domeniu și o poți face cu ajutorul tinerilor. Și neapărat trebuie să-i susții la toate nivelele de educație”, a subliniat Alexander Karner, Șeful biroului de Coordonare a Agenției Austriece pentru Dezvoltare.
Secția și Laboratorul Multimedia au fost dotate cu echipament tehnic de ultimă generație și sisteme de operare licențiate. „Lansăm două săli absolut inerente pentru buna funcționare a Centrului de Excelență. Centrul are o misiune ambițioasă și bucură faptul că, în doar câteva luni, sunt vizibile schimbările: au fost instruiți formatorii care activează aici, au fost elaborate programele, au fost organizate activități care au fost facilitate de formatorii noi instruiți”, a precizat Rima Bezede, Preşedintele Centrului Educaţional PRO DIDACTICA și directorul de proiect.
Elevii din cadrul Centrului de Excelență au rămas impresionați de noul echipament. „Fiind studentă la Centrul de Excelență trebuie să lucrezi nu doar în timpul orelor, ci și înafara orelor. Am studiat toate aplicațiile pe sistemul de operare Windows, iar acum datorită acestui laborator voi avea posibilitatea să învăț și Mac OS. Acest lucru va fi un mare avantaj pentru mine”, a precizat Sandra, elevă în cadrul Centrului de Excelență.
„Sunt super tari, la un nivel nou de dezvoltare. Sunt o provocare. Este un nou pas din instruirea noastră. O face mult mai colorată și mai vie”, a spus Cristian, elev în cadrul Centrului de Excelență.
Bugetul pentru instituirea Secției și Laboratorului constituie circa 48 000 euro. „Cel mai mare accent în cadrul proiectului se pune pe creșterea abilităților profesorilor, care ulterior vor putea instrui mii de elevi. S-a pus accent pe soft skills, inclusiv a profesorilor, pentru că ei sunt cei care mai departe duc mesajul către elevi și este nevoie să-i pregătească de pe băncile școlii”, a declarat Ana Chirița, Directorul Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).
Proiectul „Parteneriate pentru calitatea şi relevanţa învățământului profesional tehnic în domeniul TIC din Republica Moldova” este implementat în perioada 2015-2018. Proiectul vizează consolidarea procesului de educație în cadrul instituțiilor de învățământ profesional ce oferă specializări în domeniul TIC.
P.
P.
Vezi și aceste știri

Permisele de conducere moldovenești au devenit valabile în Turcia

Pompierii desfășoară instruiri la Aeroportul Internațional Chișinău: Fumul și unitățile de intervenție - parte din exercițiu (FOTO/VIDEO)

Tenismanul sârb Novak Djokovic învinge la Australian Open: „ E cea mai importantă victoria din viaţa mea”
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
