Câți de „e” are cuvântul licean? Replica PAS la inițiativa președinției

Câți de „e” are cuvântul licean? Replica PAS la inițiativa președinției

La scurt timp după ce consilierii prezidențiali Corneliu Popovici și Maxim Lebedinschi au prezentat noua inițiativă legslativă privind modificarea modalității susținerii Bacalaureatului, vicepreședintele PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei a venit cu o replică la această inițiativă, specificând că Dodon și consilierii săi au dat dovadă de incompetență. Mai mult de atât, aceasta a făcut o remarcă la postarea de pe facebook a președintelui, unde acesta a comis o greșeală gramaticală în cuvântul „licean”.

Dodon a făcut o postare pe facebook referitoare la noua inițiativă a modalității de susținere a examenelor de bacalaureat, unde a comis o greșeală gramaticală, în loc de „licean”, acesta a scris „liceean”. Greșeala nu a fost trecută cu vederea de către PAS, astfel vicepreședinta PAS a venit cu o replică la inițiativa propusă, dar și cu o remarcă la adresa domnului Dodon.

...

„Am asistat astăzi la o dublă demonstrație de incompetență (in)conștientă.

O parte a acesteia a fost făcută de președintele Dodon, în postarea sa de astăzi de pe Facebook. Cu a doua parte, s-au distins, în conferința de presă de azi, consilierii săi. Mă opresc doar asupra primei părți.

Așadar, ce nu știe dl. Dodon și, se pare, nici nu-și dă seama că nu știe? Să o luăm pe puncte:

- Dodon spune că proiectul său de inițiativă legislativă privind modificarea modalității de susținere a bacalaureatului în Republica Moldova propune o noutate: ca „fiecare elev, fără excepție, să primească la încheierea studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, absolvenții de liceu care nu au reușit să susțină acest examen primesc acest certificat. Dumnealui, după toate, nu știe că acest lucru e prevăzut clar în Codul educației, art. 31, p. 12: „Elevilor care nu au promovat examenul naţional de bacalaureat li se eliberează un certificat de studii liceale, care conferă dreptul de a urma programe de pregătire profesională în instituţii de învăţământ profesional tehnic secundar şi profesional tehnic postsecundar”.

- Dodon mai propune ca „liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers - să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.”. Președintele Dodon nu știe că, astăzi, în conformitate cu art. 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susținerea examenului.

- Dodon susține că ar fi bine ca, „în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil”. Președintele Dodon nu știe că, și astăzi, examenele de BAC se susțin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport.

Și, apropo, domnule Dodon, cuvântul „licean” se scrie cu un singur „e”.

A doua porție de incompetență, furnizată la conferința de presă a consilierilor, penibil de dezlânată, împănată cu falsuri și dezinformări, nici măcar nu merită atenție”, a comentat vicepreședinta PAS.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.