„Așa zisa rmn nu este o republică recunoscută și este considerată de Kiev ca teritoriul separatist al Republicii Moldova aflat sub tutela completă al țării agresoare (Rusia).Pe teritoriul acesteia este dislocat contingentul militar rus, care de mult timp a pierdut funcția de menținere a păcii, ba chiar a devenit o amenințare la adresa păcii și stabilității în regiune. Solicitările repetate ale Chișinăului și Kievului cu privire la retragerea sau înlocuirea acestui contingent cu o misiune internațională sunt ignorate de autoritățile de la Tiraspolul”, a scris Irina Friz.
Pentru Ucraina, rmn este parte a Republicii Moldova, prin urmare Kiev va discuta cu Chișinăul toate problemele ce țin de controlul vamal și de frontieră. Orice comentarii și sugestii, Tiraspolul trebuie să-le direcționeze către partea moldovenească.
„Poziția rmn, care pune accentul pe indisponibilitatea „de a discuta modelele propuse de către partea moldovenească” este distructivă și demonstrează doar că Tiraspolul încearcă să manipuleze formatul de negocieri „5 + 2”. Îi recomand domnului Ignatiev să fie mai prudent în amenințări și declarații ce țin de politica ucraineană”, a scris Irina Friz.Reacția vine după ce reprezentantul politic al regiunii transnistrene în procesul de reglementare transnistreană, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru publicația Kommersant a declarat că „la acțiunile inadecvate ale Chișinăului și Kievului (de a instala puncte vamale comune moldo-ucrainene, -n.r.), Tiraspolul va răspunde într-un mod adecvat”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.