Expert: Cum ar fi arătat economia moldovenească fără restricțiile Federației Ruse și Furtul Miliardului

Expert: Cum ar fi arătat economia moldovenească fără restricțiile Federației Ruse și Furtul Miliardului
Foto: europalibera.md

Șeful Departamentului studii de piață şi cercetări de la Business Intelligent Services, Stas Madan a analizat impactul Acordului de Asociere asupra economiei moldovenești și argumentele invocate de oponenții relațiilor cu UE. De asemenea, el a făcut o estimare a creșterii economice, în cazul când nu erau impuse restricțiile Federației Ruse și nu avea loc frauda bancară.

În ultimul timp, pot fi semnalate tot mai frecvent cazuri de discreditare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE. Oponenții Acordului invocă o suită de argumente cu un profund caracter propagandistic. Cele mai notorii linii de subiecte voalate la momentul actual după 2 ani de implementare de DCFTA sunt embargourile rusești, impunerea de taxe vamale sunt din cauza semnării DCFTA, Furtul Miliardului care s-a produs la scurt timp după semnarea DCFTA și invazia mărfurilor europene, menționează Stas Madan în analiza sa.

Din start trebuie enunțat faptul că Acordul de Liber Schimb cu UE nu aduce careva situații conflictuale sau contradicții cu Acordul de Liber Schimb al Republicii Moldova din cadrul CSI potrivit rigorilor internaționale, iar embargourile rusești și aplicarea taxelor vamale la cele mai exportate bunuri moldovenești în Rusia a fost efectuată discreționar și contrar tuturor normelor comerciale internaționale. Prin urmare, afirmațiile că Moldova a pierdut o parte din piața rusă din cauza DCFTA sunt lipsite de substanță. 

De altfel, și motivele oficiale invocate de Rusia și anume teama de reexporturi prin intermediul Moldovei sunt un pic stranii. Or, dacă analizăm dinamica exporturilor din perioada 2011-2015 putem observa că în fiecare an ponderea reexporturilor în total exporturi către Rusia a fost de circa 60%, iar cea mai mare parte a acestora sunt reexporturi clasice. În perioada 2014-2015 căderea acestor reexporturi era inevitabilă avînd în vedere multiplele sancțiuni reciproce dintre UE și Rusia care au restrîns fluxurile comerciale.

În ceea ce privește exporturile de mărfuri autohtone, care aduc și cea mai mare valoare adăugată țării, dacă luăm în calcul valoarea acestora spre Rusia din 2013 pînă la impunerea restricțiilor comerciale și comparăm evoluțiile din 2014 și 2015 cu dinamica medie a importurilor totale ale acestor produse efectuate de Rusia putem constata că exportatorii noștri au ratat venituri care cumulativ pentru cei 2 ani se ridică la circa 125 milioane de dolari.

O altă legătură profund tendențioasă este invocarea faptului că Furtul Miliardului s-a produs la scurt timp după semnarea DCFTA. În primul rînd, gestiunea politicilor de supraveghere bancară și spălare a banilor revine exclusiv BNM și altor autorități mandatate ale statului, iar invocarea Acordului cu UE în acest sens este total irelevantă și ridicolă. De altfel, anume frauda bancară, care a fost urmată de o depreciere semnificativă a leului, de scăderea puterii de cumpărare a populației, dar mai ales obstrucționarea substanțială a accesului la finanțe, pecum și instabilitatea politică, sunt factorii principali care au împiedicat Republica Moldova să fructifice pe deplin oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb.

Expertul menționează că peste 2/3 din portofoliul de credite pe sectorul bancar este asimilat de companii angajate în operațiuni de export-import, iar dacă business-ul autohton ar fi reușit să asimileze în primii 2 ani de implementare a DCFTA un nivel al creditării similar celui din 2014, exporturile spre UE ar fi putut crește adițional cu 100 -150 milioane dolari anual.

În primii 2 ani de DCFTA îmbunătățirea accesului pe piețele UE a avut loc, însă incertitudinile interne și lipsa accesului la capital ieftin nu au permis maximizarea la scară a acestor efecte.
Un alt clișeu utilizat intens de cei ce denigrează sistematic valoarea Acordului de Liber Schimb cu UE vizează temerea apocaliptică că după intrarea în vigoare a Acordului sectorul agro-alimentar autohton ar avea de suferit de o invazie a bunurilor europene de import. În acest sens, se încearcă deseori ruperea din context sau prezentarea incompletă a unor cifre care ar demonstra tendințe îngrijorătoare privind evoluția importurilor de aceste produse din UE. Totuși, statistica rece a dinamicii importurilor de produse agro-alimentare din UE spulberă orice speculații asupra acestui subiect, întrucît în anii 2014 și 2015 au avut loc scăderi semnificative pe toate cele mai importante categori de aceste produse. 

Totodată, atunci când este invocat evoluția aparent modestă a exporturilor către Uniunea Europeană, adepții denunțării Acordului se fac a uita să menționeze și conjunctura internațională defavorabilă din primii 2 ani de implementare a acestuia. Or, în special în anul 2015 fenomenul de scădere a cotațiilor prețului barilului de petrol și întărirea puternică a dolarului față de toate valutele de referință a condus inclusiv la scăderea puternică a prețurilor la produsele de bază la nivel internațional, printre care și la produse-cheie din structura exporturilor moldovenești cum ar fi: semințe de floarea soarelui, cabluri izolate, vinuri sau textile, subliniază expertul.

De facto cantitățile exportate în Uniunea Europeană au continuat să crească consistent chiar și în anul 2015 (+16%). Pe de altă parte, volumul exporturilor către piețele CSI au suferit un declin de 16-17%.

În pofida tuturor circumstanțelor de ordin intern și extern, exporturile către UE s-au dovedit a fi cele mai stabile și viabile, iar majorarea ponderii acestora în total exporturi de la 46,8% în 2013 la 65,1% în 2016 este cel mai relevant argument. În condițiile în care Federația Rusă nu ar fi făcut imixtiunea politicului în activitățile de comerț exterior și respectiv nu ar fi instituit limitările unilaterale asupra exporturilor moldovenești, iar instituțiile responsabile de supravegherea bancară și spălarea banilor nu ar fi admis devalizările din sectorul bancar și respectiv consecințele nefaste care au urmat, economia Republicii Moldova ar fi duduit în statistici sub auspiciile implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană - cea mai bună foaie de parcurs pentru dezvoltarea sustenabilă a țării. 

Estimările noastre arată că în cazul lipsei restricțiilor Federației Ruse, precum și a fraudei bancare, care a avut efecte devastatoare asupra accesului la finanțe a business-ului autohton, chiar și în condițiile unei conjuncturi internaționale dificile (devalorizarea monedelor și recesiunea economică a partenerilor din est, scăderea semnificativă a prețurilor internaționale la produsele de bază), Republica Moldova ar fi reușit în anul 2015 să atenueze căderea exporturilor totale cu aproape 10 % de la -15,9% de facto la doar -7,3%. 

În același timp, exporturile spre UE, care în anul 2015 au scăzut valoric în dolari cu 2,3% ar fi continuat creșterea cu circa 5,7%, iar pentru anul 2016 majorarea de 9,4% ar fi fost posibil de îmbunătățit până la 12,6%, asta în condițiile în care s-ar fi pornit de la o bază de comparație mai înaltă a anului 2015.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Asociația Băncilor din Moldova cere să se renunțe la intenția de majorare a impozitului pe venitul obținut din dobânda la depozitele bancare

Asociația Băncilor din Moldova cere să se renunțe la intenția de majorare a impozitului pe venitul obținut din dobânda la depozitele bancare

Sentință pronunțată pentru o avocată din Chișinău: Amendă și interdicție de activitate pentru patru ani. Iată ce ar fi comis

Sentință pronunțată pentru o avocată din Chișinău: Amendă și interdicție de activitate pentru patru ani. Iată ce ar fi comis

Maeștrii artei românești trec Prutul

Maeștrii artei românești trec Prutul

Advertoriale
NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

NEWTON HOUSE Grădina Botanică lansează a treia tranșă pentru vânzarea apartamentelor (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Balkan Pharmaceuticals, decernat cu premiul Notorium 2022 (VIDEO)

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

Descoperă excelența în arhitectură prin prisma Toro Center! Vino la Master Class în arhitectură cu Alexandrin Buraga

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ce facem în cazul deconectărilor de la energia electrică? Autoritățile au elaborat un ghid cu recomandări
 • 2
  Dodon, despre războiul declanșat de Rusia: „Niciodată n-am condamnat agresiunea cuiva. Dacă Rusia atacă Transnistria, eu am să-i condamn” (VIDEO)
 • 3
  De mâine, cetățenii vor fi informați despre gradul de vulnerabilitate, spune ministrul Spatari
 • 4
  În R. Moldova sunt posibile deconectări de la energia electrică, pe 29 și 30 noiembrie. Precizările ministrului Andrei Spînu
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.