Anterior, presa internațională a scris despre existența unei scheme de spălare a banilor rusești prin Republica Moldova și Letonia care a funcționat în perioada 2011 - 2014. În același timp, autoritățile moldovene s-au plâns de refuzul părții ruse să colaboreze cu anchetatorii de la Chișinău.
„La sfârșitul anului 2013, Banca Centrală a Federației Ruse a depistat și a identificat așa-numita „schema moldovenească” cu ajutorul căreia sume importante de bani au fost transferate din băncile rusești pe conturile companiilor străine. În această schemă, au fost implicate 23 de bănci ruse ... Aproape toate (19 bănci) au pierdut licențele pentru efectuarea operațiunilor bancare”, se spune în comunicatul de presă al Băncii Centrale a Federației Ruse.Potrivit acestuia, „până la jumătatea anului 2014, utilizarea „schemei moldovenești” de spălare a banilor a fost curmată. Ultima bancă implicată în această schemă a fost Mast-Bank ... Trebuie de remarcat faptul că legalizarea banilor nu a avut loc în băncile rusești, ci în băncile beneficiare. Autoritățile de reglementare financiare europene, precum și conducerea Republicii Moldova nu s-a adresat la Banca Centrală a Federației Ruse cu privire la această problemă”, se mai spune în comunicat.
„În conformitate cu legislația rusă, Banca Centrală nu are împuternicire de a efectua investigații. Această funcție în sectorul financiar o are Serviciul Federal de Monitorizare Financiară, iar de anchete penale se ocupă organele de aplicare a legii”, se mai spune în comunicat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.