Marea Britanie: Cinci persoane au murit în atacul terorist de la Londra Cinci persoane, printre care atacatorul şi un poliţist, au murit și cel puțin 50 au fost rănite miercuri în atacul terorist de la Londra din fața parlamentului britanic, informează The Guardian.
În total 31 de persoane necesită îngrijiri medicale. Două victime rămân într-o stare critică. Printre răniţi se numără și doi cetățeni români. Starea unuia dintre ei este „relativ critică”.
Atacatorul, Khalid Masood, a fost împușcat de oamenii legii și a decedat. Bărbatul, în vârstă de 52 de ani, s-a născut în Kent, Marea Britanie, era căsătorit și avea trei copii.
Miercuri, în jurul orei 14:40, un automobil marca Hyunday, a intrat în zona pietonală pe Podul Westminster și i-a lovit pe trei trecătorii care i-au ieșit în cale. Doi au decedat pe loc, iar al treilea la spital.
Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul comis în Londra.
Potrivit versiunii preliminare, atacatorul a acționat singur. Cu toate acestea, poliția investighează existența posibililor complici. Oamenii legii au percheziționat mai multe adrese din Birmingham, Londra și din alte regiuni ale țării.
Franța: Primele dezbateri televizate în campania pentru alegerile prezidențiale
Primele dezbateri televizate au avut loc luni seara la postul de televiziune francez TF1.
În campania pentru alegerile prezidențiale din Franța s-au înscris unsprezece candidați. Cu toate acestea, la dezbateri au participat doar cinci - lideri în sondaje pre-electorale: preşedinta formaţiunii franceze de extremă dreapta de la Frontul Naţional, Marine le Pen; candidatul organizaţiei civice liberal-sociale „În Mişcare!” (En marche!), Emmanuel Macron; candidatul partidului de centru-dreapta „Republicanii”, François Fillon; candidatul Partidului Socialist, Benoît Hamon; și reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon.
Conform unui sondaj al companiei sociologice Elabe, realizat la comanda postului de televiziune BFMTV, la dezbaterile televizate cel mai convingător s-a dovedit a fi Emmanuel Macron (29%). Acesta este urmat de Jean-Luc Mélenchon (20%), Marine le Pen (19%), François Fillon (19%) și Benoît Hamon (11%).
Cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din Franţa vor avea loc pe 23 aprilie şi 7 mai 2017. Șeful statului francez este ales pe o durată de cinci ani.
Ucraina: Omorul ex-deputatului rus, Denis Voronenkov
Fostul deputat rus, Denis Voronenkov a fost ucis pe 23 martie în centrul capitalei ucrainene Kiev în apropierea hotelului de 5 stele Premier Palace la intersecția străzii Aleksandr Pușkin și bulevardului Taras Șevcenko, potrivit Korrespondent.net.
Asasinul a împuşcat de șapte sau opt ori. Voronenkov a primit patru răni prin împușcare - trei în abdomen și unul în gât.
Bodyguardul fostului deputat rus a reușit să-l rănească pe ucigaș. Cel din urmă a murit în spital.
Principala versiune a poliției este omor la comandă.
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko a acuzat Rusia de omor și l-a comparat cu atac terorist. De cealaltă parte, Rusia neagă orice acuzații și declară că uciderea fostului deputat la Kiev nu va afecta relațiile cu Ucraina.
Rusia: Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalny, stropit cu verde de briliant
Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalny, a fost stropit cu verde de briliant, înaintea deschiderii sediului de campanie în orașul Barnaul, scrie portalul meduza.io.
Incidentul a avut loc la intrarea în sediu unde urma să aibă loc conferința de presă.
La începutul anului 2017, Alexei Navalny a început să deschidă sedii regionale pentru susținerea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din martie 2018.
Deschiderea sediilor aproape de fiecare dată este însoțită de provocații din partea activiștilor necunoscuți.
În urma incidentului, în Rusia au fost organizate flashmob-uri în susținerea lui Alexei Navalny. Printre primii care au participat la flashmob a fost jurnalistul și bloggerul, Nikolai Danilov. El a ieșit în Piața Roșie cu fața verde și a fost reținut de poliție.
Turcia: Erdogan a acuzat Germania și Olanda de fascism și rasism
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că după referendumul privind extinderea prerogativelor prezidențiale țara sa ar putea revedea relațiile cu Europa „fascistă și crudă”, informează BBC.
„Europa de astăzi este ca și până la cel de-al doilea război mondial: rasistă, fascistă și crudă. Europa de astăzi este antimusulmană și antiturcă”, a declarat Erdogan marți la un miting în Ankara.
Relațiile dintre Turcia și Europa s-au înrăutățit semnificativ după ce câteva țări au interzis intrarea politicienilor turci, care urmau să organizeze întâlnirile cu cetățenii turci înainte de referendum.
La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel a avertizat administraţia turcă să înceteze orice comparaţie cu nazismul și a declarat că Berlinul își rezervă dreptul de a bloca viitoare vizite ale unor responsabili turci dacă aceştia nu respectă legea germană.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.