„Șefii de guvern ai statelor membre în Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economica (GUAM) - Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Moldova - s-au pronunțat pentru sprijinul reciproc al integrității teritoriale, dar și pentru consolidarea cooperării în cadrul organizațiilor internaționale pentru protecția suveranității.

Toate cele patru țări au avut prejudicii economice și umanitare semnificative după ce au pierdut controlul asupra teritoriilor unde ulterior s-au format „republici” separatiste”, scrie BBC.

Organizaţia activează de 20 de ani cu scopul de a reduce rolul Rusiei în regiunea mărilor Neagră și Caspică. Astăzi, trei state membre - Georgia, Ucraina și Republica Moldova - spun că au pierdut controlul asupra unei părți a teritoriului din cauza acțiunilor Federației Ruse.

Luni, la Kiev, șefii de guvern din cele patru țări au semnat un document care vizează crearea unei zone de comerț liber în cadrul GUAM. Prim-ministrul ucrainean, Volodimir Groisman a declarat că zona de comerț liber poate intra în vigoare în acest an și a numit decizia „un pas îndrăzneț”.

„Începem un nou capitol în istoria organizației GUAM”, a declarat șeful guvernului ucrainean.

Cu toate acestea, experții intervievați de BBC Ucraina, sunt sceptici cu privire la șansele de consolidare a GUAM și de a-l transforma într-o structură influentă, în pofida faptului că patru țări au o problemă comună.

„În prezent, GUAM, în pofida potențialului său, nu are perspective pe termen mediu. Șefii statelor a trei din cele patru țări membre - Moldova, Georgia și Azerbaidjan - sunt destul de loiali Kremlinului. În al doilea rând, conducerea din Republica Moldova și Azerbaidjan nu percep pierderea teritoriului ca urmare a politicii Rusiei. Prin urmare, viziunea lor cu privire la dezvoltarea GUAM diferă semnificativ de obiectivele inițiale ale organizației, care proclama în momentul creării sale - contrabalanța politicii Moscovei”, este de părere directorul grupului de analiză „Da Vinci AG”, Anatoli Baronin.

„Am putea vorbi despre eforturile comune ale celor trei țări - Ucraina, Moldova și Georgia - în cadrul organizațiilor internaționale, dar vor exista probleme cu identificarea unei poziții comune din cauza Azerbaidjanului, care se află în conflict interstatal cu Armenia. Prin urmare, în ceea ce ține de perspectivele GUAM avem motive să fim sceptici”, a spus într-un comentariu pentru BBC Ucraina co-directorul politicii externe și securității internaționale din Centrul Razumkov, Alexei Melnik.

„Atât Tbilisi, cât și Chișinăul nu demonstrează acțiune in problema reîntoarcerii teritoriilor, chiar dacă aceasta ar putea fi una din direcțiile cele mai promițătoare ale GUAM. Astfel, unul dintre obiectivele-cheie - soluționarea conflictelor înghețate - cu greu poate fi realizată. Potențialul geopolitic și economic ale statelor membri GUAM nu permite de „a rupe” situația și de a influența Rusia, care este singurul centru de influență a republicilor marionete”, a mai spus Anatoli Baronin.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!