Ajutorului de stat s-a majorat cu 22% până la 5,4 miliarde lei, în 2015

Ajutorului de stat s-a majorat cu 22% până la 5,4 miliarde lei, în 2015
Foto: Agora.md

Consiliul Concurenței a publicat un raport privind ajutorul de stat acordate în Republica Moldova în 2015. Regulatorul constată că suma ajutorului de stat a crescut cu 22%, până la 5,4 miliarde lei. Conform normelor din UE, este recomandat ca acesta să fie de 1% din PIB sau 4,5 ori mai mic față de cei înregistrat în 2015.

Valoarea ajutorului de stat raportat pentru anul 2015 s-a majorat cu 22.45% față de anul 2014 și cu 30.07% în raport cu anul 2013. Această creștere s-a datorat în mare parte ajutorului de stat acordat în sectorul financiar și măsurilor noi de sprijin raportate de furnizori și examinate în cadrul Consiliului Concurenței în conformitate cu prevederile Legii cu privire la ajutorul de stat. 

Suma totală a ajutorului de stat raportată pentru anul 2015, a fost de 5,45 miliarde lei.

Ponderea ajutorului de stat în PIB în Republica Moldova a constituit 4.48%. Acest indicator s-a majorat cu 0.50 p. p. față de anul 2014 și cu 0.31 p. p. în raport cu anul 2013. Aceasta a fost determinată inclusiv de ritmul mai mare de creștere a valorii ajutorului de stat față de cel al PIB-ului.

Potrivit experienței UE este necesar de a reduce nivelul general al ajutoarelor de stat, astfel încât acest indicator să constituie mai puțin de 1% în PIB fără a compromite scopul măsurilor de sprijin și anume corectarea eșecurilor pieței. În vederea preluării bunelor practici internaționale este necesar de a micșora ponderea ajutorului de stat în PIB.

Valoarea ajutoarelor individuale s-a majorat semnificativ în anul 2015 în raport cu anii precedenți și anume cu circa 550 milioane de lei. Această creștere a fost determinată, inclusiv de valoarea semnificativă a ajutorului de stat acordat în sectorul financiar pentru salvarea a 3 bănci comerciale aflate în dificultate. Ajutorul de stat nominalizat a avut menirea să asigure stabilitatea financiară a Republicii Moldova în scopul evitării unei crize financiare sistemice, care putea fi declanșată de intrarea în insolvabilitate al beneficiarilor ajutorului de stat.

Cea mai mare pondere din ajutorul de stat reprezintă scutiri sau reduceri la plata impozitelor

Cea mai mare pondere din ajutorul de stat raportat pentru perioada 2013- 2015 a fost acordat sub formă de scutiri, reduceri, amânări sau eșalonări la plata impozitelor şi taxelor, alcătuind 75.24 % din valoarea totală a ajutorului de stat raportat. În anul 2015, valoarea indicatorului nominalizat sa majorat cu 16.23% comparativ cu anul 2014 și cu 19.90% în raport cu anul 2013.

În anul 2015, valoarea ajutorului de stat raportată sub formă de subvenții și/sau subsidii a diminuat comparativ cu anii precedenți și anume cu 27.94% față de anul 2014 și cu 11.41 % în raport cu anul 2013. Tendința de micșorare a ajutoarelor de stat raportate sub formă de subvenții și/sau subsidii se observă și în structura ajutorului de stat. Cea mai mare pondere a ajutorului de stat sub formă de subvenții și/sau subsidii a fost oferit, în anul 2015, pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.

Cea mai mare pondere a ajutorului de stat raportat în anul 2015 a fost pentru dezvoltarea regională. Aceasta a constituit 41.48% din valoarea ajutorului de stat raportat, fiind în creștere cu 2.85 % față de anul 2014.

În anul 2015, ajutorul de stat a fost acordat la 3 111 întreprinderi. Cea mai mare ponderea a ajutorului de stat a fost orientată către întreprinderi mari, aceasta a constituit mai mult de 60% din valoarea totală a ajutorului de stat raportată.

Cea mai mare pondere a ajutorului de stat au primit întreprinderile mari prin intermediul schemelor de ajutor de stat, aceasta fiind circa 92% din valoarea totală oferită acestor întreprinderi.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Vadim Rață, marcator pentru a doua etapă la rând în Liga 1

Vadim Rață, marcator pentru a doua etapă la rând în Liga 1

Amensty International: 40% din elevi spun că toaleta școlii este oribilă și evită să o folosească

Amensty International: 40% din elevi spun că toaleta școlii este oribilă și evită să o folosească

Fermele de criptovalută din Transnistria. Care sunt interesele ascunse și ce riscuri există pentru Republica Moldova

Fermele de criptovalută din Transnistria. Care sunt interesele ascunse și ce riscuri există pentru Republica Moldova

Advertoriale
Un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat în două universități din țară

Un laborator AgTech cu drone și mecatronică va fi creat în două universități din țară

e-Garanția OTP Bank – 100% online și în mai puțin de 3 ore

e-Garanția OTP Bank – 100% online și în mai puțin de 3 ore

Cărturești la Muzeu: o nouă librărie Cărturești se deschide în centrul capitalei, în cadrul Muzeului Național de Istorie

Cărturești la Muzeu: o nouă librărie Cărturești se deschide în centrul capitalei, în cadrul Muzeului Național de Istorie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Explicația Maiei Sandu pentru creșterea bugetului pentru președinție (VIDEO)
 • 2
  De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor. Criticile aduse acestei facilități
 • 3
  După o pauză de 10 ani, membrii unei asociații obștești conduse de Sergiu Sîrbu vor monitoriza alegerile din țară
 • 4
  Focar în trafic! Soluții pentru ambuteiajele din Chișinău, sugerate de cititorii AGORA: Transport public, parcări sau centură de ocolire a orașului (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.