Președintele Parlamentului speră că Strategia Națională de Integritate și Anticorupție, ultima componentă a „pachetului de integritate” va fi votată în această săptămână în plenul Parlamentului.
„E un document de tip nou, așa ceva nu cred că am avut în istoria legislativă. Face mai puțină trimitere la politici și declarații și vine cu multe acțiuni. Sunt peste 130 de acțiuni prevăzute, desfășurate pe 3 ani și fiecare instituție vizată, de la Parlament, Guvern, la mediul de afaceri, toate sunt implicate într-un larg proces de acțiuni și în fiecare an există o evaluare, apoi la trei ani o evaluare internațională”, a declarat președintele Parlamentului la emisiunea „Tema zilei” de la Canal 2.
Potrivit lui Candu, legea are un caracter de evaluare care va ajuta autoritățile să înțeleagă unde s-au făcut progrese împotriva acorupției și unde nu: „Vom putea evalua, în fiecare trimestru să tragem linia și să vedem ce s-a reușit și ce nu și să facem modificări ca să ținem pasul cu evenimentele”.
„Este atât un act politic important, cât și acțiunile de după, cu un anumit rezultat. De exemplu, toate analizele arată exact unde cetățeanul se confruntă cu corupție mai mare - domeniul medical sau al educației, poliția. Suntem pe calea cea bună de luptă împotriva corupției. Este un fenomen național care a intrat atât de mult în viața și mentalitatea noastră, încât va lua ceva timp. Este necesară implicarea tuturor, și a mass-media, și a societății civile și a instituțiiilor statului, și a mediului de afaceri”, a adăugat Candu.
Vezi și aceste știri

Soarta monumentului Regina Maria la Chișinău. Ce spune directorul Consiliului Monumentelor de For Public

DESCIFRAT| Iarna secetoasă și temperaturile record: Care este impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii (EMISIUNE)

Pre-Vetting: Doi candidați pentru funcția de membru CSM, propuși de Parlament, nu au promovat evaluarea, iar altul s-a retras din concurs
Advertoriale

Scopul și valorile maib, într-o nouă interpretare – prezentate întregii echipe

Grupul ProCredit se alătură Alianței Bancare Net-Zero şi se angajează să stabilească obiective de reducere a emisiilor, cu ajutorul Standardului Net-Zero al inițiativei „Obiective bazate pe știință”
