„Transparenţa este un criteriu foarte subiectiv. Şi relativ. Pentru că transparenţa poate să existe atunci când la noi funcţionează aceleaşi reguli ca la Bursa din Londra sau din New York. Pentru că cine este cotat la aceste burse, mai transparent ca ei nu există ca companie. Asta este realitatea. Dar şi acolo se schimbă proprietarii peste noapte şi nu există moment fix. Lista acţionarilor se stabileşte la data la care o stabileşte adunarea generală a acţionarilor de exemplu. Şi aşa trebuie să fie şi la noi”, a declarat ministrul.

Totodată, el a menţionat că legile adoptate de Parlament vor permite o trasnparenţă mai bună: „Eu sunt încrezut că legile care au fost votate în Parlament ne permit astăzi să stabilim registrele de înregistrare a acţionarilor sub monitorizarea organelor de stat, a Băncii Naţionale şi a Ministerului Justiţiei, care vor asigura în totalitatea protejarea intereselor proprietarilor de acţiuni, atât la bănci, cât şi la întreprinderi. Implementarea legilor aferente sistemului bancar în primul rând nu au fost legate de nişte exemple bune care s-au petrecut în Republica Moldova”.

„Legile care au fost votate şi mecanismele care se implementează la moment vor permite să se evite în viitor genul acesta de fraude. În primul rând aceasta este în interesul băncilor şi a acţionarilor. Mai există o problemă despre care se vorbeşte în societate, că anumite grupuri de bănci, de instituţii financiare, sunt controlate de un număr limitat de funcţionari, care tot devine o problemă”, a mai adăugat ministrul.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!