Marea Britanie și UE au dat startul oficial la Brexit. Theresa May: Nu mai putem da înapoi

Marea Britanie și UE au dat startul oficial la Brexit. Theresa May: Nu mai putem da înapoi
Foto: Billboard

Ziua de 29 martie va rămâne în istorie drept momentul în care Marea Britanie a început procesul de părăsire a Uniunii Europene. Premierul britanic Theresa May a făcut în Parlamentul de la Londra anunţul inevitabil: Marea Britanie se desprinde de Uniunea Europeană. De acum încolo, britanicii şi europenii se pregătesc de negocieri dificile despre viitoarea relaţie dintre Regatul Unit şi clubul celor 27, scrie digi24.ro.

CTUALIZARE 15.30: AICI scrisoarea semnată de premierul Theresa May și transmisă președintelui Consiliului European, Donald Tusk. În scrisoare, premierul recunoaște că Marea Britanie își va pierde din influență și că vor exista consecințe pentru Brexit. De asemenea, ea a precizat că știe că firmele britanice vor trebui să respecte regulile insituțiilor din care nu mai fac parte. 

De asemenea, în scrisoare, ea vorbește și despre posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, în cazul în care negocierile eșuează. Theresa May atrage atenția că o astfel de situație ar pune în pericol măsurile de securitate și anti-terorism. 

Theresa May insistă de mai multe ori în scrisoare că Marea Britanie consideră că trebuie discutat și un viitor acord între cele două entități concomitent cu negocierile de părăsire a blocului comunitar. 

ACTUALIZARE 15.10: Consiliul European se va reuni pe data de 29 de aprilie pentru a adopta foaia de parcurs a negocierilor cu Marea Britanie.

„Astăzi, Consiliul European a primit o scrisoare de la premierul britanic, Theresa May, în care era anunțat de intenția Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană. Notificarea vine după referendumul din 23 iunie 2016 și declanșează articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Regretăm că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, dar suntem gata pentru procesul care va urma.

Pentru Uniunea Europeană, primul pas va fi adoptarea unui ghid de negocieri de către Consiliul European. Acest ghid va ilustra poziția generală și principiile în baza cărora Uniunea, reprezentantă de Comisia Europeană, va negocia cu Regatul Unit.

În aceste negocieri, Uniunea va acționa unitar și își va proteja interesele. Prima noastră prioritate va fi să minimizăm starea de incertitudine provocată de decizia Regatului Unit cetățenilor noștri, afacerilor noastre și statelor membre. În consecință, ne vom concentra pe toate problematicile cheie pentru a asigura o retragere îngrijită.

Vom aborda negocierilor constructive și vom ținti spre ajungerea la o înțelegere. În viitor, sperăm ca Regatul Unit să fie un partener apropiat”, se arată în declarația oficială a Consiliului European, după declanșarea articolului 50. 

ACTUALIZARE 15.00: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, ține un discurs despre cum va afecta Brexit blocul comunitar și în ce vor consta negocierile, după ce a primit scrisoarea de declanșare a Brexitului. 

Iată principalele declarații: 

„Marea Britanie ar fi trebuit să rămână în UE. Nu o să mă prefac că nu sunt trist. Există totuși și o parte pozitivă. Marea Britanie a făcut din comunitatea celor 27 de stat o Uniune mai hotărâtă. Deocamdată nimic nu se schimbă. După ce Marea Britanie va părăsi UE, legea europeană se va aplica în continuare. Vineri voi prezenta o foaie de parcurs a negocierilor care va fi adoptată de statele membre pe 29 aprilie. Voi vorbi despre aceste propuneri, vineri în timpul unei conferințe de presă împreună cu premierul maltez. Nici nu știu ce să adaug, vă spun că deja ne e dor de noi”. 

ACTUALIZARE 14.40: Premierul Theresa May susține în acest moment un discurs în Camera Comunelor despre viitorul Marii Britanii și principalele direcții pe care se vor purta negocierile cu UE. 

Theresa May a confirmat faptul că drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie vor fi o prioritate la negocieri. Premierul britanic a spus că vrea nu doar să protejeze drepturile muncitorilor ci să le dezvolte. Ea a atras atenția că liderii UE au spus că Marea Britanie nu poate alege căror reguli să se supună și pe care să le ignore și nu pot rămâne pe piața unică fără să accepte libertate de mișcare: „Respectăm acest lucru”. 

Iată principalele declarații: 

„În acord cu dorința poporului, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Este un moment istoric și nu mai putem da înapoi. Vreau să reconstruim relații cu vechi prieteni. Lumea are nevoie de valorile democratice ale Europei, valori pe care le împărtășește și Marea Britanie. Noi ne vom juca în această transmitere a valorilor europene. Vom lucra în mod constructiv în spiritul unei cooperări sincere. Vom face totul pentru ca sectorul financiar să nu sufere”. 

„Desigur că vor exista și consecințe în ceea ce privește părăsirea UE. Știm că vom pierde influența pe care o avem acum. Știm că vom trebui să respectăm anumite reguli europene, deși nu facem parte din UE. Trebuie să ne folosim de acest proces pentru a restabili situația din țară. Este în interesul britanicilor și al UE ca UE să rămână puternică și capabilă să își protejeze valorile”.  

„UE are responsabilitatea să apere comerțul liber”. 

„Trebuie să ne protejăm de terorism și de extremism. Aceste temeri au apărut cu atât mai mult după atacul de săptămâna trecută”. 

„Înțelegerea dintre UE și Marea Britanie trebuie să fie benefică pentru ambele părți”.

„Voi reprezenta fiecare cetățean al acestei țări, inclusiv pe cetățenii străini care s-au mutat aici, la negocierile cu UE”. 

„Rezultatul acestor negocieri trebuie să fie un succes. Suntem o țară mândră. Este timpul să fim solidar, pentru că această națiune măreață are nevoie de un efort măreț pentru un viitor măreț. Haideți să privim cu optimism spre viitorul Marii Britanii. Să construim op țară mai puternică de care copiii și nepoții noștri vor fi mândri”. 

ACTUALIZARE 14.30: Procedura a fost declanșată. Scrisoarea care invocă articolul 50 i-a fost înmânată lui Donald Tusk. 

ACTUALIZARE 14.00: Peste o oră începe oficial divorţul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Scrisoare prin care Londra îşi anunţă intenţia de a părăsi blocul comunitar a ajuns la Bruxelles şi îi va fi înmânată preşedintelui Consiliului European. Şi astfel va începe oficial Brexitul, scrie digi24.ro.

Reprezentantul permanent al Marii Britanii la UE, Tim Barrow, a ajuns la Consiliul European pentru a-i înmâna scrisoarea prin care premierul britanic declanșează oficial articolul 50, lui Donald Tusk. 

„Pot confirma că scrisoarea este în clădire. Tim Barrow a ajuns aici cu zece minute în urmă, maşina sa a oprit la intrare, iar ambasadorul a intrat înăuntru, unde are programate mai multe întâlniri. Aproape săptămânal ambasadorii celor 28 de state membre au astfel de întâlniri. Aşa s-a întâmplat şi cu Sir Tim Barrow, doar că în servietă avea ceva foarte important”, a relatat corespondentul Sky News Mark Stone în urmă cu câteva minute.

ACTUALIZARE 11.30: Toată atenția este îndreptată în acest moment asupra premierului, după ce a semnat scrisoarea prin care a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, un moment fără precedent în istoria Uniunii. Scrisoarea va fi înmânată astăzi, la ora 14.20, președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

La ora 14.30, premierul britanic va avea o declarație în Camera Comună din Parlament, unde este așteptată să îndemne la solidaritate poporului britanic în acest moment unic pentru Regatul Unit.

După aceea vor urma declarații din partea lui Donald Tusk. Președintele Consiliului European are la dispoziție 48 de ore să răspundă scrisorii trimise de Theresa May, scrie digi24.ro.

Negocierile propriu-zise vor începe abia în luna mai sau iunie, în funcție de cum se vor stabili grupurile de lucru. Doi ani vor dura aceste negocieri, dintre care timp de 18 luni vor fi discuții între UE și Marea Britanie pentru a stabilii termenii Brexitului și apoi pentru a defini relația viitoare dintre cele două entități. În ultimele luni va începe apoi procedura legislativă, deoarece și Parlamentul European trebuie să își da acordul în privința părăsirii de către Marea Britanie a blocului comunitar. Totul ar trebui să se încheie până la sfârșitul lunii martie 2019, când România va deține președinția semestrială a Uniunii Europene. 

Premierul Theresa May a semnat scrisoarea care declanșează ieșirea din UE. Premierul britanic a activat articolul 50, cel care dă posibilitatea unui stat membru să se retragă din blocul comunitar.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat pentru „experimente revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice. Cine sunt laureații

Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat pentru „experimente revoluționare” în domeniul mecanicii cuantice. Cine sunt laureații

Vicepremierul Andrei Spînu acuză Gazprom de nerespectarea contractului: Livrează doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure

Vicepremierul Andrei Spînu acuză Gazprom de nerespectarea contractului: Livrează doar 70% din cantitatea pe care s-a obligat să o asigure

Grădiniță cu termoizolare, panouri fotovoltaice și colectoare solare. Istorie de succes privind eficiența energetică, la Cantemir (FOTO)

Grădiniță cu termoizolare, panouri fotovoltaice și colectoare solare. Istorie de succes privind eficiența energetică, la Cantemir (FOTO)

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Premierul României: Putem să dăm Republicii Moldova până la cinci milioane metri cubi de gaz pe zi, dar nu mai mult
 • 2
  Ucraina raportează noi succese pe frontul de sud. Trupele Kievului au înaintat zeci de kilometri de-a lungul râului Nipru (HARTĂ)
 • 3
  Viceprimarul capitalei Fadei Nagacevschi pleacă din funcție: „Revin în avocatură”
 • 4
  Partidul Șor a organizat un flashmob împotriva lui Spînu: Ei cu milioane, dar noi murim de foame (LIVE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.