Zilnic, postul vamal Sculeni este traversat de circa 1.900 de unități de transport, dintre care până la 350 sunt autocamioane.

În cadrul inspectării au fost examinate posibilitățile de extindere a postului, suplimentarea pistelor de control pentru toate toate categoriile de autovehicule, dotarea acestuia cu echipamente performante de control și reamplasarea unor elemente de infrastructură.

Directorul General al Vămii le-a indicat celor prezenți demararea procedurii de estimare a costurilor aferente, anunțarea și organizarea licitațiilor pentru identificarea antreprenorilor care vor fi contractați pentru realizarea lucrărilor preconizate.

Concomitent sunt continuate discuțiile cu statul român, în condițiile în care principalul motiv al cozilor îl constituie aglomerările de unități de transport formate în zona neutră dintre postul vamal din R. Moldova și cel situat pe teritoriul României, cauzate de lipsa de sincronizare a timpilor de perfectare și capacitatea de procesare mai redusă a autorităților vamale și de frontieră române.

Prin urmare, în cazul sporirii semnificative a fluxului de unități de transport specifice anumitor perioade, se atestă congestionarea traficului transfrontalier, care se deblochează doar după ce este autorizată intrarea pe teritoriul României.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!