IDIS Viitorul: Gestionare ineficientă și datorii de miliarde ale întreprinderilor de stat

IDIS Viitorul: Gestionare ineficientă și datorii de miliarde ale întreprinderilor de stat
Foto: viitorul.org

Un studiu prezentat la 30 martie 2017, identifică numeroase probleme în calitatea managementului și sistemul administrării proprietăților aflate în gestionarea statului. Cea mai mare parte din întreprinderile din acest sector al economiei naționale sunt într-o stare economico-financiara deplorabila.

Chiar dacă anumite ministere și agenții de stat pretind că sunt la curent cu situația lor, întreprinderile gestionate de stat sunt văzute adeseori mai degrabă ca o sursă de câștig pentru birocrația statului, un adaos salarial la diverse poziții guvernamentale, și aproape deloc ca un instrument de redresare a situației acestor întreprinderi.

Multe dintre acestea sunt ajutate să-și mențină diverse forme de monopol de piața în economie, favorizând astfel înțelegeri și rețele clientelare toxice pentru interesul public și normele economiei de piață. De regulă, întreprinderile de stat sunt mai mari, mai rigide, mai puțin transparente și mai vulnerabile fata de întreprinderile constituite de inițiativa privată, iar acoperirea politica le împinge să-și asume de multe ori decizii eronate de management, să tolereze risipa și devalizarea propriilor active, concomitent cu transmiterea unor vaste beneficii pecuniare și nu doar unor oficiali, prezenți în cadrul consiliilor administrative existente. Acestea sunt principalele constatări formulate de Angela Boguș și Marselina Ignat, autoarele policy reportului „Eficiența întreprinderilor cu capital de stat din Republica Moldova”.

„Clientela politică este implicată în gestionarea întreprinderilor cu capital de stat, iar o parte dintre ele desfășoară activități și prestează servicii improprii specificului lor, deși, diversificarea activității desfășurate prin dezvoltarea unor genuri noi, care ar decurge direct din activitatea de bază este necesară și oportună. În pofida evoluțiilor negative ale activității întreprinderilor, a pierderilor considerabile înregistrate și a unui trend de diminuare a profitului net, un șir de entități publice reflectă un salariu mediu lunar substanțial, sursele de majorare a sporurilor salariale deseori nefiind clare, alte invocând caracterul personal al datelor încearcă să tăinuiesc aceste informații”, a explicat Angela Boguș.

Exista o necesitate imperativa de a scutura acest „paradis” al impunității și al fraudelor tolerate in sistemul proprietăților publice, susține Igor Munteanu, Directorul IDIS. Din păcate, Curtea de conturi ar putea doar constata lunga listă de ilegalități care se întâmplă la orice pas în acest sector, însă deciziile de corectare aparțin ministerelor de ramură, procuraturii, dar și Parlamentului, căruia niciodată nu-i ajunge suficientă voință politică pentru a chema la ordine administratorii rău-intenționați din acest sistem. Chiar și termenul de „întreprindere de stat” ar trebui să fie modificat în legislația Republicii Moldova, fiind transportat din terminologia post-sovietica și fiind în contradicție flagrantă cu normele OECD și a lumii civilizate de a trata în mod egal, fără discriminare, toți agenții economici, indiferent de forma lor de proprietate sau asociere. Lipsa de voință politica se explică și prin faptul că aceste întreprinderi de stat își remaniază generos membrii consiliilor administrative, și acesta-i stimulentul care corupte adeseori ministerele să schimbe politica față de aceste întreprinderi. Nu exista nici o corelație între mărimea salariilor acestora și rezultatele economico-bugetare ale întreprinderilor. Conflictele de interese sunt deosebit de frecvente, iar adaptarea întreprinderilor de stat la sistemul de achiziții publice este inexistentă, fiind prejudiciate interesele statului și ale cetățenilor reprezentați de acesta.

„Entitățile publice sunt consumatoare de forţă de muncă, înregistrând un exces de personal angajat. Potrivit unor studii efectuate de experții naționali, jurnaliști statul rămâne a fi cel mai mare angajator, iar circa 60-70% dintre cei angajați oficial în ţară activează fie în instituții publice, fie la întreprinderi gestionate de stat”, a precizat Marselina Ignat.

În raportul IDIS se menționează că la începutul anului 2016, întreprinderile de stat dețineau active în valoare de 22,71 miliarde lei, partea majoritară, 52% constituind mijloacele fixe, 16,3% - imobilizările corporale în curs de execuţie, 3,6% - creanţele comerciale și 3,6% - numerarul în casierie și la conturi curente. 

Totuși, deși se constă că întreprinderile de stat dețin active semnificative, obiectivitatea acestor date poate fi pusă la îndoială. Activele statului nu sunt reale, întrucât nu toate sunt luate la evidență, unele active nu sunt reflectate în evidența contabilă, nu s-a efectuat de ceva timp reevaluarea acestora.

Totodată, întreprinderile de stat, la începutul anului 2016, gestionau datorii totale în mărime de 7,84 miliarde de lei, inclusiv 52,7% datorii pe termen lung și 47,3% - datorii curente. Comparativ cu anul precedent, datoriile totale au crescut cu 1,54 miliarde lei, majorându-se atât datoriile pe termen lung, cât și cele curente. 

Cele mai mari majorări a datoriilor au marcat întreprinderile din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor - cu 1,36 miliarde lei și Ministerului Economiei - cu 140,1 milioane lei. O problemă identificată în cadrul Î.S. o constituie înregistrarea unui stoc sporit al împrumuturilor în mărime de 749,5 mil. lei și a unor sume restante ce nu au fost achitate conform contractelor încheiate. 

În clasamentul întreprinderilor cu cel mai sporit stoc s-au plasat „Calea Ferată din Moldova” cu 236,7 milioane. lei și Compania Aeriană „AIR Moldova” cu 361,8 milioane. lei. În același timp, „Moldtranselectro” dispune de datorii pe împrumuturi reacreditate din surse interne și externe faţă de Ministerul Finanțelor, în mărime de 37,3 milioane lei și 1,74 milioane dolari SUA și „Moldelectrica” - 15,3 milioane dolari SUA.

Întreprinderile de Stat au înregistrat și o creștere justificată a cheltuielilor, iar structura cheltuielilor scoate în evidenţă ponderea sporită a cheltuielilor administrative - 66,6%. Drept rezultat întreprinderile au obținut în anul 2015 pierderi până la impozitare în mărime de 687,3 milioane lei, cu 128% mai mult decât în anul precedent. În anul 2015 întreprinderile au marcat pierderi nete în valoare de 720, 3 milioane lei, înregistrând o creștere de 114,7% comparativ cu anul 2014, situație ce de asemenea reflectă gestionarea ineficientă a multor întreprinderi de stat. În consecință, din totalul întreprinderilor de stat monitorizate, 58,2% au înregistrat profit, 39,7% - pierderi, iar 2,1% - rezultat financiar nul.

În 2015, o activitate ineficientă au desfășurat 21 întreprinderi, care au înregistrat pierderi de zeci și chiar sute de milioane lei: „Moldelectrica”, „Air Moldova”, „Calea Ferată din Moldova”,

„Fabrica de Sticlă din Chișinău”, „Aeroportul Internaţional Mărculești”, etc.
Evoluția ultimilor ani, demonstrează tot mai mult ineficienţa administrării întreprinderilor de stat din R. Moldova. În baza datele monitoringului economico-financiar efectuat de către Ministerul Finanțelor putem deduce că în anul 2015 comparativ cu 2014 întreprinderile de stat și-au dublat pierderile nete rezultate din activitatea desfășurată. Mai mult ca atât, 21 întreprinderi au înregistrat pierderi de zeci și chiar sute de milioane lei.

La începutul anului 2016, Societățile Comerciale cu capital de stat gestionau un capital în mărime de 17,3 miliarde de lei, format din 58,3% capitalul propriu, 16,7% datorii pe termen lung și - 25% datorii curente.

Datoriile totale ale societăților comerciale la finele anului au constituit 7,22 miliarde lei. Datoriile curente - s-au micșorat, în special din contul reducerii datoriilor comerciale, iar datoriile pe termen lung - s-au majorat, cauza principală fiind creșterea considerabilă a altor datorii pe termen lung. Considerabile majorări ale datoriilor, în anul 2015, a înregistrat S.A. „Moldtelecom”, ceea ce s-ar explica prin creșterea substanțială a activelor.

Experții susțin că patrimoniul format din bunurile transmise întreprinderii în gestiune de către stat este gestionat ineficient de către entitățile publice, activitatea desfășurată fiind nerentabilă.

Potrivit prevederilor legale, acestea au obligația să păstreze, să utilizeze raţional și să sporească bunurile de care dispun și să le asigure, în realitate, însă, aceste prevederi nu sunt respectate. Deși privatizarea a apărut ca un element important al procesului de reformă economică, realitatea relevă că unele întreprinderi publice au fost falimentate intenționat cu scopul de a le privatiza la preţuri de nimic. Consecințele ar putea fi dezastruoase pe termen lung. 

Se constată că multe dintre acestea desfășoară activități și prestează servicii improprii specificului lor, deși, diversificarea activității desfășurate prin dezvoltarea unor genuri noi, care ar decurge direct din activitatea de bază este necesară și oportună. 

În pofida evoluțiilor negative ale activității întreprinderilor, a pierderilor considerabile înregistrate și a unui trend de diminuare a profitului net, un șir de entități publice reflectă un salariu mediu lunar substanțial, sursele de majorare a sporurilor salariale deseori nefiind clare, alte invocând caracterul personal al datelor încearcă să tăinuiască aceste informații. Fondatorii și membrii consiliilor de administrație ridică remunerări impunătoare, care realmente necesită a fi corelate cu rezultatele obținute. 

Gradul sporit al corupției reprezintă unul din indicatorii cheie ce caracterizează entitățile publice. În activitatea acestora persistă și conflictele de interese, existența unui număr mare de conflicte de interese fiind constatat și de către Comisia Națională de Integritate prin rapoartele prezentate. Declararea intereselor personale, de cele mai multe ori, din diverse motive nu are loc conform prevederilor legale, drept urmare au loc o serie de tranzacții dubioase care prejudiciază activitatea acestora, dar și bugetul de stat.

Angajarea în funcții în cadrul entităților publice se efectuează cu grave abateri de la legislație, traficul de slujbe ce se manifestă prin favoritism, nepotism și cumătrism, vicii ale tuturor timpurilor, practic a devenit o normalitate în sectorul public. Sunt frecvent întâlnite și pe larg cunoscute angajările prin protecție, ceea ce în consecință duce la existența cazurilor de incompatibilitate în funcțiile publice.

În concluzie, autorii studiului recomandă autorităților să inițieze procedura de reevaluare a întregului patrimoniu al întreprinderilor de stat și al societăților comerciale de stat, în vederea asigurării valorificării acestora, identificării direcțiilor de eficientizare a patrimoniului deținut. De asemenea, ministerul Finanțelor ar trebui să includă în rapoartele sale de monitorizare a situației financiare date care să reflecte genurile de activitate desfășurate de entitățile publice.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
EDITORIAL internațional | Scurt ghid anti-anxietate pentru un început de an plin de crize

EDITORIAL internațional | Scurt ghid anti-anxietate pentru un început de an plin de crize

Ultimă oră: Ministerul Sănătății anunță 1039 de cazuri noi de infectări cu COVID-19

Ultimă oră: Ministerul Sănătății anunță 1039 de cazuri noi de infectări cu COVID-19

Decis: O companie aeriană va opera de două ori pe săptămână zboruri de la Chișinău spre Budapesta

Decis: O companie aeriană va opera de două ori pe săptămână zboruri de la Chișinău spre Budapesta

Advertoriale
Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Promoție de la Victoriabank. Aveți zero lei comision la efectuarea transferurilor online în MDL dintr-un cont curent în altul

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fagura.com anunță atragerea unei investiții de 100k euro de la V7 Capital

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

Fabrica de mobilă TANDEM începe anul cu OFERTЕ SPECIALЕ. Doar luna ianuarie aveți reduceri de -25% la produsele preferate

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Cartea Neagră: Cum o parte din banii europeni donați Găgăuzei pentru echipament medical au ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus
 • 2
  Ceban și-a invitat prietenii de pe Facebook la el acasă: „Nu am garaj și nici beci de lux” (VIDEO)
 • 3
  Satele Palanca și Tudora, acoperite de un fum dens. Care este motivul
 • 4
  Constantin Botnari, zis și „Borsetka” spune că nu se ascunde de Interpol: „Sunt la Londra” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.