În prezent, Moldova se confruntă cu un nivel înalt al mortalităţii prin suicid în rândul adolescenților, iar, în ultimul an, a înregistrat o creștere semnificativă.
„Soțul mă bătea. Eram nefericită și am intrat într-o depresie adâncă. Mă gândeam să sar de la fereastră”
Autor:
Această înregistrare aparține unei adolescente din Chișinău, care a vrut să se sinucidă și înainte de a face acest pas - a decis să transmită LIVE ultimul său mesaj pe o rețea de socializare. Spre norocul tinerei, planurile ei au fost date peste cap, în ultima clipă - a fost salvată de un polițist.
Potrivit poliției, adolescenta este victima unui joc rusesc apărut în mediul on-line, supranumit de presă „Jocul morții”, care ar convinge adolescenții să se sinucidă.
„Nu vorbeam cu nimeni. M-am închis. Nu aveam încredere în nimeni. Aveam în gând să-mi pun capăt zilelor”
Autor:
Se presupune că adolescenta nu este unica victimă a acestui joc. Pe 8 martie, doi tineri și-au pierdut viața, după ce s-au sinucis. Oamenii legii au stabilit că aceștia erau implicați în joc. Zilele trecute, deputații Republicii Moldova au propus formarea unei comisii parlamentare speciale, care să găsească soluții pentru această problemă stringentă.
Un studiu a stabilit că aproape jumătate din site-urile găsite în urma unor căutări pe tema metodelor de sinucidere, pe principalele motoare de căutare, au oferit sfaturi despre cum să-ţi iei viaţa și doar 13% ofereau sfaturi despre cum să previi sinuciderea.
Totodată, specialiștii sunt de părere că nu doar Internetul influențează deciziile adolescenților. Unul din factorii declanşatori este informaţia pe care o primesc de la părinţi.
„Majoritatea tinerilor care aleg suicidul ca rezolvare a problemelor sunt din cauza conflictelor familiale”
Autor:
Adolescenţa reprezintă o etapă vulnerabilă de dezvoltare a individului. Orice se întâmplă în jur lasă o amprentă şi poate genera consecinţe serioase.
„Adolescenții au nevoie ca părinții să le devină prieteni”
Autor:
Potrivit sondajelor, fiecare al doilea om în perioada adolescenței sau în perioade de criză se gândește să se sinucidă. Printre aceștia se numără și Andrei, un tânăr din Moldova, care a povestit despre gândurile de suicid pe care le-a avut în perioada de adolescență.
Relaţia cu părinţii are un impact important asupra adolescentului. Specialiștii afirmă că unii părinții au nevoie de anumite traininguri despre cum trebuie să-ți educi copiii, iar statul ar trebui să organizeze astfel de cursuri.
„Orice problemă are o soluție. Necazurile și durerile trebuie să le discutați cu cei apropiați”
Autor:
O altă problemă este faptul că în ţara noastră nu este reglementat prin lege modul de exercitare a profesiei de psiholog, nu există un organ independent responsabil de licențierea/formarea psihologilor. Astfel că, școala - locul unde adolescenții petrec 6-7 ore în fiecare zi, de cele mai multe ori nu dispune de psihologi calificați, care ar putea ajuta și depista problemele unui adolescent.
O dată trecuți de perioada adolescenței, moldovenii cad în alte capcane pe parcursul vieții, iar în momentele de criză - le este frică să ceară ajutor sau să apeleze la medic.
Mediatizarea sinuciderilor a crescut în ultima perioadă. Această tendință este considerată negativă de către psihiatri.
Toate persoanele care au avut o tentativă de suicid - în ultimul minut au vrut să fie salvate
Autor:
Dacă sunteți într-un moment greu al vieții și aveți nevoie de un specialist apelați la - Linia Fierbinte, medicul de familie sau la Centrului Comunitar de Sănătate Mintală. Nu uitați - că orice problemă are, neapărat, o soluție.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.