Veniturile reale ale moldovenilor s-au redus, în 2016

Veniturile reale ale moldovenilor s-au redus, în 2016
Foto: Agora.md

Veniturile cetățenilor R. Moldova s-au majorat cu circa 5% pe parcursul anului trecut. Totuși, în termeni reali acestea au fost în descreștere. Cheltuielile populației continuă să fie mai mari față de veniturile oficial declarate.

În 2016 veniturile disponibile ale populației au constituit în medie pe o persoană pe lună 2060,2 lei, fiind în creștere cu 5,3% față de anul precedent. În termeni reali veniturile populației au înregistrat o descreștere de 1%.

Activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere de 42,1% în veniturile totale. Comparativ cu anul 2015 contribuția acestor venituri s-a majorat cu 0,7 puncte procentuale.

Prestațiile sociale sunt a doua sursă de venit după importanță, în medie acestea constituie 22,1% din veniturile medii lunare ale populației. Contribuția plăților sociale s-a majorat cu 1,2 puncte procentuale față de anul precedent.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 17,1% din total venituri sau cu 0,3 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2015.

În funcție de mediu de reședință, se constată că veniturile populației din mediul urban au fost în medie cu 666,4 lei sau de 1,4 ori mai mari comparativ cu mediul rural. Pentru populația din mediul urban principalele surse de venituri sunt activitatea salariată, care au asigurat veniturile populației în proporție de 54,5% și prestațiile sociale - 20,8%.

Veniturile populației din mediul rural sunt generate în baza activității salariale în proporție 29%, iar contribuția acesteia este de 1,9 ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obținute din activitatea individuală agricolă au asigurat 16,1% din totalul veniturilor disponibile.

Populația rurală în comparație cu cea urbană este dependentă într-o proporție mai mare de transferurile din afara țării, ponderea acestora în venituri fiind de 22,9% față de 11,7% în cazul populației din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populația rurală este caracteristică și o contribuție mai mare a prestațiilor sociale, 23,5% din total venituri comparativ cu 20,8% în mediul urban.

Veniturile disponibile ale populației în proporție de 90,7% sunt acoperite din surse bănești, iar 9,3% reprezintă veniturile în natură. În termeni absoluți, valoarea veniturilor bănești a însumat 1868,9 lei lunar în medie pe o persoană, iar cele în natură - 191,3 lei. Veniturile bănești sunt mai semnificative pentru mediul urban (96,6%), iar în cazul populației rurale contribuția acestora este de 84,5%.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populației în anul 2016 au constituit în medie pe o persoană 2116,8 lei, fiind în creștere față de anul precedent cu 3,3%. În termeni reali populația a cheltuit în medie cu 2,9% mai puțin comparativ cu anul 2015.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar - 42,6%. Pentru întreținerea locuinței o persoană în medie a alocat 17,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte - 10,5%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru serviciile de sănătate (6,4%), transport (4,7%), comunicații (4,7%), dotarea locuinței (4,0%), învățământ (0,7%), etc.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
 Aeroportul Internațional Chișinău: Armă depistată în bagajul unui cetățean străin

Aeroportul Internațional Chișinău: Armă depistată în bagajul unui cetățean străin

Poliția: La protestul din 2 octombrie au participat circa 6.500 de oameni. Îndemnul forțelor de ordine

Poliția: La protestul din 2 octombrie au participat circa 6.500 de oameni. Îndemnul forțelor de ordine

Volodimir Zelenski: Orașul Liman a fost total eliberat (VIDEO)

Volodimir Zelenski: Orașul Liman a fost total eliberat (VIDEO)

Advertoriale
„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

„Bucură-te de moment. Noi ne ocupăm de restul”. De Ziua Internațională a Cafelei, Julius Meinl plantează arbori în numele partenerilor

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Servicii de recrutare cu garanție de la DAD Human Capital

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

Cauți un job în IT? Vezi care sunt primii pași pentru a deveni un specialist în domeniu

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Gazul metan se scumpește cu cinci lei. Iată prețul afișat de Transautogaz și argumentul companiei
 • 2
  Trupele rusești din regiunea Liman au fost încercuite
 • 3
  Gazprom spune că are dreptul de a rupe contractul cu Moldova „în orice moment”
 • 4
  Mai multe explozii s-au produs la o bază aeriană din Crimeea (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.