„Șoferul de autobuz din Dublin, care a migrat în Irlanda din Moldova în anul 1997, în copilărie a înotat în râuri și lacuri locale, dar nu s-a dedicat serios acestui sport. Cu toate acestea, în 2011, el a citit despre tunisianul Nejib Belhedi, un fost ofițer ai forțelor aeriene, care a traversat înot toată coasta Tunisiei lungă de 1,400 km. Belhedi și-a asumat provocarea venind cu un apel de pace nu numai pentru Tunisia, dar și zonele fierbinți din întreaga lume.

Inspirat de acest mesaj și conflictul nesoluționat din Republica Moldova, Tiron a decis să traverseze înot râul Nistru. Moldoveanul a înotat timp de opt zile - din Soroca în nord-estul Moldovei până nu a ajuns în orașul Dubăsari parcurgând în medie 30 km pe zi”, scrie publicația.

Încă un factor motivant pentru prima sa distanță a fost să strângă bani pentru copii orfani și copii cu dezabilități din Moldova.

Tiron speră să încurajeze diaspora moldovenească să ia un interes mai mare în susținerea femeilor, bărbaților și copiilor din Republica Moldova. „Cele trei obiective ale mele sunt de a promova Irlanda și Moldova, de a strânge bani pentru copiii care au nevoie de ele și să devin o sursă de inspirație pentru alții. În viață există mai multe lucruri bine, nu doar lăcomie și gelozie”, spune Ion.

În cele din urmă, înotătorul moldovean și-a propus drept scop să intre în provocarea „Șapte Oceane”. Dacă se finalizează cu succes, Tiron va deveni a șaptea persoană din lume care va trece această provocare istovitoare.

„Îmi doresc să promovez Republica Moldova ca o țară bună, dar legea acolo a fost întotdeauna sub călcâiul rușilor. În timp ce trăiesc într-o țară democratică, am simțit că trebuie să întorc ceva. Țara care m-a adoptat a făcut atât de mult pentru mine și ambii mei copii mei s-au născut aici. Am vrut să atrag atenția internațională asupra corupției și inegalității în Republica Moldova. De aceea, port mereu steagurile irlandez și moldovenesc în timp ce înot”, spune Tiron.

Lui Tiron i-au mai rămas să parcurgă două distanțe lungi. Moldoveanul va pleca în Japonia, în iulie 2017, pentru a trece înot strâmtoarea Tsugaru, înainte să se confrunte la etapa finală cu strâmtoarea Cook, între Insulele de Nord și de Sud din Noua Zeelandă.

Provocarea „Șapte Oceane” consistă din șapte distanțe lungi în apă deschisă care trebuie traversate înot: Canalul de Nord, strâmtoarea Cook, Canalul Molokai, Canalul Mânecii, Canalul Catalina, strâmtoarea Tsugaru și strâmtoarea Gibraltar.

Stephen Redmond din Irlanda a fost prima persoană care a parcurs înot toate cele șapte distanțe. De atunci, alte cinci persoane au finalizat provocarea: Anna-Carin Nordin (Suedia), Michelle Macy (Statele Unite), Darren Miller (Statele Unite), Adam Walker (Marea Britanie), și Kimberley Chambers (Noua Zeelandă).

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!