Moldoveanul care lucrează pentru cel mai bun bucătar al secolului 20: „Dacă nu vi se deschide, spargeți ușa”

Moldoveanul care lucrează pentru cel mai bun bucătar al secolului 20: „Dacă nu vi se deschide, spargeți ușa”
Foto: facebook via Dmitri Petrenko

Viața ne învață că nu există succes, dacă nu cunoști gustul înfrângerii. Cel puțin, despre asta este povestea unui tânăr, ce a ajuns să lucreze pentru cel mai bun bucătar al secolului 20. Dmitri Petrenko, este moldoveanul, care a plecat în Franța să ajungă în bucătăria lui Paul Bocuse, iar după două eșecuri a decis să mai încerce.

„Din a treia încercare, totuși, am reușit să ajung să lucrez în restaurantul celui mai bun bucătar al secolului 20, Paul Bocuse. Acesta a fost obiectivul meu principal în Franța și sunt foarte fericit că am avut răbdare și putere să nu mă întorc din drum, atunci când în față îmi închideau ușile. De două ori mi s-a spus că încă nu sunt gata pentru un așa nivel și că îi angajează doar pe cei mai buni absolvenți ai Institutului Paul Bocuse.

Am continuat să bat la ușile închise. Ceea ce am înțeles este că dacă nu vi se deschide, continuați să bateți, iar dacă nici asta nu vă ajută, spargeți ușa, dar nu plecați. Și nu spuneți că ceva nu se primește, sau asta nu vă trebuie sau nu ați încercat destul.

Fără a cunoaște limba, într-o țară străină și fără a avea o educație profesională în culinărie, peste doi ani, am ajuns în unul dintre cele mai bune restaurante din lume.

Rudele și cunoscuții mei știu prin ce am trecut. Râsetele bucătarilor locali, atunci când nu îmi reușea să tai ceapa pe milimetre și farfuriile, care zburau spre mine de la bucătarul-șef. Credeam că asta se întâmplă doar în filme, dar nu, asta e viața mea și eu singur sunt regizorul, voi puteți la fel.

Voi ține minte pentru totdeauna ziua când s-a terminat perioada mea de probă, iar bucătarul-șef a spus că mă angajează. Am luat repede bicicleta și m-am îndepărtat suficient de restaurant, ca să pot țipa cât mă țin plămânii. Au fost cele mai puternice emoții pe care le-am avut în cei 30 de ani de viață. Am ajuns mai aproape de visul meu și asta este cel mai important. După o asemenea școală a veții, se poate de lucrat în orice restaurant din lumea aceasta.

Această victorie este pentru familia mea, care nu a încetat să se roage pentru mine. Cel mai plăcut moment a fost atunci când i-am sunat bunicii ca să-i spun că am fost luat, iar ea mi-a răspuns „Ne mândrim cu tine”, a fost cel mai bun premiu. De asemenea, această victorie este pentru țara mea- Moldova. Nu știu dacă sunt primul moldovean sau nu, care lucrează (nu învață, nu face practică, dar lucrează la un nivel cu toți) în restaurantul lui Paul Bocuse, dar știu un lucru, Moldova este pe harta culinară a lumii, iar Bocuse știe că este un moldovean încăpățânat ce miroase a mâncare și a fericire.”

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
PSRM vine cu o reacție după ce PCRM a lansat mai multe atacuri în adresa formațiunii: Socialiștii vor cere explicațiile de rigoare

PSRM vine cu o reacție după ce PCRM a lansat mai multe atacuri în adresa formațiunii: Socialiștii vor cere explicațiile de rigoare

Kievul vine cu precizări după ce Zelenski a cerut „lovitură preventivă” asupra Rusiei: Se referea la sancțiuni

Kievul vine cu precizări după ce Zelenski a cerut „lovitură preventivă” asupra Rusiei: Se referea la sancțiuni

Top cinci raioane cu cei mai puțini locuitori: Basarabeasca și Dubăsari, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Top cinci raioane cu cei mai puțini locuitori: Basarabeasca și Dubăsari, pe primele locuri (INFOGRAFIC)

Advertoriale
Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Berea artizanală Keller HOLZ - între pasiune și gust (VIDEO)

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Dobânda mică nu înseamnă un credit ieftin! Cum să alegi corect cel mai bun credit?

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

Traumeel S a fost sponsorul Zilei Recordurilor din acest an. Află cine sunt câștigătorii și la ce probe au fost supuși

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
    DESCIFRAT| Ce mai fac refugiații din Ucraina? (VIDEO)
  • PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
  • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Ruptură între PSRM și PCRM? „Noi, comuniștii, și Voronin personal, am devenit o acoperire pentru Dodon”
  • 2
    „R. Moldova încalcă drepturile cetățenilor din stânga Nistrului”, reprezentantul Transnistriei în Rusia, acuză țara noastră la ONU. Reacția autorităților de la Chișinău
  • 3
    PROFESIONIȘTII| Inspector de patrulare: „Șoferii au două întrebări: M-ai găsit taman pe mine? Ai procent de aici?”
  • 4
    Dodon l-a felicitat pe Putin cu ocazia zilei de naștere: „Cu mare respect și din toată inima, îl felicit cu ocazia acestei date glorioase”
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.