Dezvoltare, educație și antreprenoriat – subiectele ce-au stat la baza Moldova ICT Summit 2017

Dezvoltare, educație și antreprenoriat – subiectele ce-au stat la baza Moldova ICT Summit 2017

Republica Moldova devine tot mai cunoscută pe plan global ca o destinație interesantă pentru industria IT și inovație. În ratingurile internaționale referitoare la domeniul TIC, RM se plasează peste media globală și foarte aproape de media europeană - este constatarea principală prezentată la Moldova ICT Summit 2017, ediția a opta, ce a avut loc la 30 martie curent, la Chișinău. La eveniment au participat peste 600 de persoane la prezentările din cadrul celor trei sesiuni principale - TIC pentru Dezvoltare, TIC pentru Educație și TIC pentru Startup - propuse și discutate de peste 45 de speakeri, dintre care 23 de peste hotare.

Moldova ICT Summit 2017, evenimentul anului în domeniul TIC, a fost organizat într-un format absolut nou, în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC Tekwill, iar programul summit-ului, în acest an,  s-a axat pe o serie de subiecte de importanță majoră pentru menținerea și continuarea creșterii competitivității sectorului TIC al Republicii Moldova - dezvoltare, educație și antreprenoriat.

În prezentarea sa din deschiderea reuniunii, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev a subliniat importanța realizării actualei ediții Moldova ICT Summit într-o nouă locație, o casă special construită pentru comunitatea IT - Centrul Tekwill. În discursul său, viceministrul, referindu-se la evoluția sectorului TIC al Republicii Moldova și la realizările acestuia, inițiate și prezentate în cadrul edițiilor anterioare ale Moldova ICT Summit, a menționat: ameliorarea mediului de afaceri TIC prin intermediul facilităților fiscale pentru companiile IT, implementarea legii cu privire la Parcurile IT, facilitarea accesului pe piața muncii a personalului calificat și inovativ prin adoptarea legii cu privire la Startup Visa; ajustarea  curriculum-ului universitar și implicarea sectorului privat IT în procesul de instruire; dezvoltarea unor centre alternative de instruire și suport în lansarea afacerilor, etc.

Astfel, viceministrul a subliniat că „suntem preocupați la această etapă de a asigura o ascendență cât mai sigură sectorului IT pentru a avansa cu acest model și pentru a ne deplasa în regiuni ca să asigurăm o acoperire cât mai mare. Există un sentiment de siguranță și maturitate în ceea ce urmează să continuăm astăzi în cadrul Moldova ICT Summit 2017, ce se bazează pe o serie de acțiuni realizate în toți acești ani, acoperind un număr important de subiecte actuale pentru dezvoltarea societății informaționale în Republica Moldova, printre care Strategia-cadru Moldova Digitală 2020, foaia de parcurs ulterior pentru sporirea competitivității IT, programul de securitate cibernetică și reconceptualizarea modului de abordare a ecosistemului TIC, în mod special, felul în care se dezvoltă acesta și modalitățile de stimulare a antreprenoriatului TIC în Republica Moldova și, anume, crearea și dezvoltarea de startupuri.”

Cu discursuri de salut şi declaraţii referitoare la importanța și suportul oferit sectorului TIC al Republicii Moldova au venit şi Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Excelența Sa James D. PETTIT, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Excelența Sa Signe BURGSTALLER și Managerul General al Microsoft Hub Georgia, Moldova, Ucraina Nadiya VASILIEVA.

Discuțiile și prezentările din programul Moldova ICT Summit 2017 au constat din mai multe aspecte practice, ce au oferit participanților posibilitatea de a interacționa cu inovațiile și tehnologiile. Printre acestea, un interes deosebit a constituit prezentarea tehnologiilor de imprimare 3D și aplicațiile acestora în educație.

„Anul acesta am schimbat nu doar locația. Moldova ICT Summit 2017 este un eveniment mai focusat și mai practic, adică au fost abordate cele mai importante subiecte ce țin de domeniul TIC al RM. Avem  multe exemple practice implementate deja în alte țări sau în Moldova și transfer de cunoștințe, ce au determinat acea creștere a sectorului TIC spre care tinde țara noastră. La summit s-a discutat  despre realitatea augmentată și robotică în educație, imprimare 3D etc. Ceea ce nu s-a schimbat la ediția din acest an este că Moldova ICT Summit 2017 a fost, este și rămâne o platformă de discuție între toate părțile interesate ale acestui ecosistem: sectorul TIC, Guvern, parteneri, finanțatori și beneficiari”, a accentuat Irina Străjescu, Președintele Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).

Susținerea antreprenoriatului în domeniul TIC, prin intermediul dezvoltării de startupuri a fost conceptualizată și prezentată în cadrul sesiunii ICT4Startups de la Moldova ICT Summit 2017. Speakeri din țară și de peste hotare - antreprenori de succes din domeniul IT - au venit cu o serie de sfaturi și secrete menite să încurajeze actualii și viitorii startuperi. Sesiunea moderată de reprezentanții „mașinăriei globale de startupuri” din Olanda, Rockstart a fost în mod special destinată antreprenorilor IT din Moldova. 

Mai mult despre Moldova ICT Summit 2017, precum și imagini de la eveniment sunt disponibile pe pagina de Facebook Moldova ICT Summit, iar informațiile despre speakeri și detaliile din program pe pagina web Moldova ICT Summit.

Ediția a VIII-a Moldova ICT Summit a fost organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA). Partenerii evenimentului sunt Microsoft, IBM, UNDP, MIEPO, Oracle, Ellation, Rockstart, Tenerlab.

Parteneri media: Grupul de presă „Realitatea”, Infotag, Locals, Moldova 1, Mold-Street, MyBusiness.md, NewsMaker, Privesc.eu, Unimedia, AGORA, Diez.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei

Cea de-a treia licitație pentru chioșcurile din capitală aduce în bugetul municipal 11 mil de lei. Cel mai scump loc a ajuns la 1,12 mil de lei

Cea de-a treia licitație pentru chioșcurile din capitală aduce în bugetul municipal 11 mil de lei. Cel mai scump loc a ajuns la 1,12 mil de lei

Advertoriale
Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Câștigă o casă de vis, două automobile și 150 de super premii de la Carpet Outlet

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

Pregătește-te de vară și reabilitează-ți organismul cu trio-ul de detoxifiere biologic

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Pericolele nevăzute (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Șefa statului convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Pe ordinea de zi, subiecte legate de creșterea prețurilor
 • 2
  Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
 • 3
  „O fetiță de șapte ani zăcea cu o gaură în piept, prin care se vedea cum îi bate inima”. Povestea unui medic din Mariupol, despre 22 de zile de război
 • 4
  Procurorii cer mandate de arest pe 22 din cei 24 reținuți în dosarul tranzacțiilor suspecte pe piața Forex
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.