Freedom House: Situația în R. Moldova s-a înrăutățit în domeniul justiției

Freedom House: Situația în R. Moldova s-a înrăutățit în domeniul justiției

Republica Moldova rămâne în grupul țărilor cu un regim hibrid / guvern de tranziție împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Ucraina și Georgia. Astfel arată datele ultimului studiu realizat de Freedom House, „Statele în stare de tranziție” („Nations in Tranzit 2017”), informează Agora.

Punctajul general pentru situația democrației în țara noastră s-a înrăutățit nesemnificativ de la 4,89 în 2016 la 4,93 în 2017. Potrivit schemei de calculare a scorului, un punct înseamnă gradul maxim de libertate, iar șapte puncte - cel mai scăzut nivel al libertății.

Cel mai bine Republica Moldova stă la capitolele „Societate Civilă” (3,25) și „Procesul Electoral” (4,00), iar cel mai prost - la „Corupție” (6,0), „Guvernare Democratică Națională” (5,75) și „Guvernarea Democratică Locală” (5,5).

Comparativ cu anul precedent, scorul s-a schimbat doar la capitolul „Cadrul judecătoresc și independență” care s-a înrăutățit de la 4,75 la 5,0 puncte.

Previziuni pentru 2017

Anul 2017 va fi unul decisiv pentru Republica Moldova. După alegerile prezidențiale, guvernul trebuie să implementeze cele mai importante reforme în domeniul justiției, combaterea corupției, adoptarea cadrului legal pentru sectorul mass-media, și stabilizarea industriei bancare și a economiei în prezența șomajului persistent și scăderea nivelului remitențelor. Partidul lui Vladimir Partidul Democrat din Moldova (PDM) al lui Vladimir Plahotniuc controlează agenda politică, iar alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la o reconfigurare a scenei politice, deoarece mai multe partide parlamentare conform sondajelor de la sfârșitul anului trecut au ajuns sub pragul electoral.

Guvernul, și în special PDM, cel mai probabil va face lobby pentru modificarea Codului Electoral, prin adoptarea unui sistem electoral uninominal sau mixt, pentru a obține un avantaj în următoarele alegeri parlamentare. Președinția nu are împuterniciri noi, dar alegerea directă a acestuia poate permite Președintelui Igor Dodon să proiecteze agenda sa pe instituțiile publice și de stat. Relațiile cu UE, în cel mai bun caz, vor stagna, și chiar ar putea intra în recesiune dacă Dodon va continua să implementeze agenda anti-europeană. Președintele a promis să lucreze asupra îmbunătățirii relațiilor cu Rusia prin negocierea unui acces mai larg pe piață rusă pentru produsele moldovenești și lucrătorii migranți moldoveni.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.