De cei care pierd din genialitatea înnăscută sunt responsabili nu doar părinții, dar și profesorii, autoritățile care doar pe hârtie au competențele de a educa, apoi de a integra absolvenții școlilor și a universităților în societate, în câmpul muncii. Sistemul de învățământ actual nu cultivă pasiunile și talentele copiilor. De dimineață până seara, elevii rezolvă exerciții, sunt prinși cu temele pentru acasă. Ei nu mai au timp să viseze la ceea ce își doresc, nu au timp să exerseze ceea ce îi interesează pe ei, nu pe părinți sau profesori.
„Noi am plecat pe imitarea unui sistem care a fost generat de George Bush Senior care se chema „No child left behind” (din engleză, „Niciun copil să nu rămână în urmă”) şi care se baza pe credite, concursuri, intrarea pe etapă superioară dacă copilul îşi acoperea numărul de credite şi note. Am întâlnit în Statele Unite rezultatele: au fost dezastruoase. Am întâlnit un băiat foarte inteligent pasionat de matematică. Când l-am întrebat dacă vrea să-i dau o problemă interesantă de geometrie mi-a răspuns: „Nu, pentru că am atâtea teme de făcut încât nu mai am timp să mă ocup de altceva. Şi dacă nu fac tema nu iau notă bună şi nu iau bursă. Iar ai mei sunt săraci”, spune profesorul Florin Colceag.
Elevii tot mai des nu pot explora și învăța ceea ce au de gând să facă în viitor. Nu sunt lăsați să cerceteze ceea ce le place, astfel încât diplomele lor, obținute cu multe lacrimi și chin, ajung să strângă praful din casa părinților de obicei. După absolvire, mai devreme sau mai târziu, se reprofilează. De vină e și mentalitatea națională, clădită în timp, potrivit căreia meseria de electrician e mai prejos decât cea de bancher. Eu personal am cunoscut câțiva electricieni buni, profesioniști, care au depășit din fericire stereotipurile. Sunt pasionați și pricepuți la ceea ce fac. De ei, apropo, chiar ducem lipsă. Elevii chinuiți cu orele la școală, apoi cu lecțiile adăugătoare ca să exceleze la disciplinele pe care le urăsc, ajung la Bacalaureat cu un bilet la disciplina pe care nu o suportă și sunt deseori persecutați pentru notele slabe. Au mereu în cap amenințarea vociferată sau indusă de părinți ori profesori: „Dacă ai să iei note rele o să rânești la porci”. Dacă e să traducem, asta înseamnă „vei fi un nimeni”. Toată valoarea, esența unui suflet, este redusă la NIMIC, la o notă.
Citiți editorialul Annei Smolnițchi, integral pe Ea.md.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
