Rezultatele chestionării arată că în topul preferințelor elevilor sunt orele opționale privind dezvoltarea abilităților IT, abilităților de întreprinzător, celor de traducere și comunicare în limbi străine. Totodată, tinerii preferă orele de ecologie, educație pentru sănătate, psihologie, robotică, teatru, istoria artelor, discipline în cadrul cărora pot să își exprime liber punctul de vedere și să discute asupra diferitor subiecte de interes pentru ei. Solicitate sunt și orele opționale privind acordarea primului ajutor, prepararea bucatelor, desfășurarea acțiunilor de voluntariat.

Sondajul a mai relevat că unele instituții de învățământ general nu le oferă elevilor posibilitatea de a alege o disciplină opțională, iar în alte cazuri, în calitate de discipline opționale se propun ore de matematică, istorie, limbi străine și limba română pentru pregătire de examene. 

Nu toate instituțiile de învățământ informează în termen elevii referitor la oferta de discipline opționale. Contrar planului-cadru de învățământ, circa jumătate dintre elevii chestionați au afirmat că și-au ales orele opționale în luna septembrie, iar circa o treime dintre respondenți au afirmat că nu au avut vreo opțiune.

Planul-cadru spune explicit că orele opţionale nu pot fi utilizate pentru extindere la disciplinele obligatorii, respectiv nici pentru pregătire pentru examene. Disciplinele opționale trebuie alese din lista celor aprobate de Consiliul Național pentru Curriculum și publicate pe pagina web a Ministerului Educației.  

Sondajul s-a desfășurat în perioada lunilor ianuarie-februarie curent, la el participând 490 de respondenți de la instituții de învățământ din 19 unități teritorial-administrative. Ministerul Educației continuă practica de consultare a opiniei elevilor. În perioada martie-aprilie 2017 Consiliului Național al Elevilor desfășoară un sondaj privind volumul temelor pentru acasă.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!