Deputatul european, Siegfried Mureșan, consideră că rezultatele Raportului Freedom House 2017 pentru Republica Moldova sunt îngrijorătoare și că ar reprezenta un barometru pentru investitorii străini.
„Autoritățile de la Chișinău trebuie să facă mai multe eforturi pentru combaterea corupției și pentru a consolida democrația și independența justiției. Așa cum vedem din Raportul Freedom House «Națiunile în tranziție 2017», rezultatele în aceste două domenii s-au înrăutățit față de anul anterior, ceea ce este foarte îngrijorător, iar autoritățile din Republica Moldova, în frunte cu președintele Igor Dodon, trebuie să lupte pentru combaterea corupției și pentru domnia legii, ci nu să pună în pericol ceea ce s-a făcut până acum cu atât de mari eforturi din partea cetățenilor”, menționează Mureșan.
De asemenea, deputatul afirmă că acțiunile președintelui Igor Dodon, ar fi iresponsabile și că ar încălca legea prin tratatele semnate, asta pentru că acestea nu ar fi negociate legal.
„Ei înțeleg cât de toxice sunt astfel de atitudini, iar rezultatele Raportului Freedom House dovedesc acest lucru. Președintele Igor Dodon trebuie să înțeleagă că astfel de rapoarte sunt un barometru pentru investitorii străini și că, atâta timp cât faptele domniei sale se reflectă negativ în imaginea țării, investitorii vor ocoli Republica Moldova, nu se vor crea noi locuri de muncă și nu va crește nivelul de trai al cetățenilor. Banii în economia moldovenească îi aduc investitorii, ei nu cad din cer și nici Igor Dodon nu-i va dona din conturile sale. Președintele Igor Dodon are datoria să le explice cetățenilor de unde va aduce fonduri care să dezvolte economia Republicii Moldova, cum va crea noi locuri de muncă și cum va mări salariile și pensiile moldovenilor dacă, prin acțiunile sale, alungă investitorii, singurul motor al unei economii eficiente”, spune deputatul european.
Potrivit lui Siegfried Mureșan, Raportul Freedom House arată că situația democrației din Republica Moldova s-a înrăutățit, din cauza problemelor din sistemul judiciar și a lipsei implementării reformelor în acest domeniu, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să prezinte rezultate concrete în ceea ce privește lupta împotriva corupției.
„Îmbunătățirea situației democrației și a independenței sistemului judiciar pentru a deveni o țară atractivă pentru investitori. Asta vor cetățenii Republicii Moldova, mai multe locuri de muncă și mai bine plătite, instituții ale statului care să lucreze în slujba lor, nu a oligarhilor corupți, o administrație eficientă şi o justiție egală pentru toți și în care să domnească statul de drept. Sunt cereri absolut justificate, de aceea, Uniunea Europeană, pentru că își dorește să aibă în Republica Moldova un partener stabil și prosper, sprijină cu fonduri europene de sute de milioane de euro și cu expertiza specialiștilor săi implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere de care Moldova are atât de mare nevoie”, a mai adăugat Mureșan.
Vezi și aceste știri

Erdoğan afirmă că Turcia ar putea accepta doar Finlanda în NATO, excluzând Suedia

A restituit încă 305 mii lei în bugetul de stat. Fost angajat al Ambasadei R. Moldova la București, învinuit de abuz în serviciu

Ucraina imploră aliații să livreze cât mai repede armele promise, pe măsură ce Rusia intensifică asalturile în estul țării
Advertoriale

La Chișinău vor fi amenajate curți ideale pentru trai ca în Europa (VIDEO)

Continuăm campania „Generația Inteligenței Financiare”. Urmăriți al doilea episod în limba rusă al serialului „Cunoaște sensul banului cu Emily” (VIDEO)
