Cum un tânăr din Moldova și-a deschis afacere, după experiența din Statele Unite

Cum un tânăr din Moldova și-a deschis afacere, după experiența din Statele Unite

Mai mulți tineri din Republica Moldova iau calea Statelor Unite, după ce finalizează studiile. Este și cazul lui Alexandru Catcov, un tânăr originar din raionul Dubăsari. Fiind nemulțumit de salariul de 2.500 de lei în cadrul unei companii de procesare a cărnii, tânărul a decis să meargă în Statele Unite pentru a câștiga mai mulți bani și pentru a-i investi în propria afacere. 

În Statele Unite, Alexandru Catcov a lucrat patru ani, timp în care a acumulat bani, dar și experiență. Întors în Moldova, viitorul antreprenor a început să-și pună în aplicare planul de afaceri. El a închiriat un imobil unde intenționa să crească iepuri. Acesta era un depozit abandonat de 20 de ani în localitatea sa natală. Tânărul a semnat un contract cu admnistrația locală, asumându-și răspunerea pentru crearea locurilor de muncă.

Însă, reabilitarea spațiului închiriat a solicitat investiții neașteptat de mari. Prin urmare, banii câștigați în Statele Unite erau insuficienți pentru a-și deschide afacerea.

Alexandru a mers la Primărie pentru a se interesa dacă îl poate ajuta cineva. Acolo a fost informat despre oportunitățile oferite de proiectul implementat de AO „ProRuralInvest”, asociația care oferă suport pentru remitențe în cadrul proiectului „Suport în utilizarea remitențelor pentru crearea noilor afaceri și crearea locurilor de muncă”.

Tânărul a aplicat strategia recomandată de coordonatorii proiectului și a obținut o finanțare din partea programului IFAD. Astfel, Alexandru Catcov a reușit să procure cuștile și materia primă necesară pentru creșterea iepurilor.

Investiția totală făcută de tânărul antreprenor este de peste 391 mii lei, iar peste 90 de mii de lei sunt bani câștigați peste hotare. Circa 120 de mii de lei din banii investiți constituie grant, fiind acordat de donatori.

În prezent, ferma lui Alexandru numără circa 250 de iepuri, pe care i-a cumpărat de la Laboratorul Zoologic din Chișinău. „O fermă de iepuri poate fi o afacere profitabilă care va avea succes în special în zonele unde funcționează și alte activități conexe”, spune tânărul, care precizează că un kilogram de carne de iepure este vândut cu 90-100 de lei.

Antreprenorul preferă să nu divulge profitabilitatea afacerii, totuși el afirmă că investițiile vor fi recuperate timp de trei ani. Alexandru intenționează să crească numărul iepurilor de 5 ori, pentru că este sigur că cererea pentru carnea de iepure va crește constant.

„Sunt sigur că mult mai mulți emigranți au posibilitatea să deschidă o afacere acasă. Important să fie bine informați și să perseverze în ceea ce și-au propus să facă”, conchide tânărul om de afaceri.

Povestea lui Alexandru Catcov a fost publicată în Broșura „Istorii de succes”, editată în cadrul Proiectului „Suport în utilizarea remitențelor pentru crearea noilor afaceri și crearea locurilor de muncă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Organizația pentru Cooperare Cehă pentru Dezvoltare și implementat de Caritas Republica Cehă și A.O. „ProRuralInvest”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.