Costurile corupției în primăria mun. Chișinău depășesc 100 milioane de lei anual

Costurile corupției în primăria mun. Chișinău depășesc 100 milioane de lei anual

Reprezentanții CNA și Expert-Grup au efectuat o evaluare a costurilor corupției în municipiul Chișinău și au venit cu recomandări pentru eradicarea acestei practici.

Astăzi, 6 aprilie 2016 a avut loc masa rotundă „Costurile corupției în municipiul Chișinău”, organizată de CNA și Expert-Grup.

Experții au constat numeroase probleme care mențin un nivel foarte înalt de corupție în cadrul primăriei Capitalei.

Publicitate

„Multitudinea problemelor constatate ne permit să concluzionăm că cultura corupției este un atribut al culturii organizaționale și este omniprezentă în cadrul primăriei. Ca argument sunt incidentele de integritate din 2016, când au fost intentate 84 dosare sau cu 50 mai multe comparativ cu 2015. Actele de corupție țin preponderent de depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea activă, pasivă și abuz de putere. Tipologia actelor de corupție se referă preponderent la eliberarea actelor permisive, diverse documente, gestionarea patrimoniului, a mijloacelor financiare și achizițiile publice. Conform unor rechizitorii care au fost examinate de colegii mei se confirme că practicile coruptibile persistă de mai mult timp în cadrul primăriei. Deja e o normalitate să se transmită mita în biroul de serviciu, de la coleg la coleg pentru a urgenta eliberarea unor acte”, remarcă Olga Țiju, șef secție evaluare CNA.

Experții menționează faptul că cultura corupției este alimentată de nerespectarea politicilor anticorupție, managementul defectuos și implementarea superficială a recomandărilor experților.

Valoarea patrimoniului municipiului Chișinău constituie 8 miliarde de lei, iar din cauza corupției primăria a ratat venituri de circa 307 milioane de lei în perioada 2014-2015, potrivit estimărilor Curții de Conturi.

CNA a evaluat costul corupției în cadrul primăriei mun. Chișinău care este de 111,7 milioane lei anual. Totodată, plata neoficială pentru eliberarea actelor permisive este de circa 6 milioane de lei.

Experții menționează că un risc foarte mare reprezintă tergiversarea dării în locație a terenurilor sau prelungirea dării în arendă, în situația când termenul mediu de luare a unei decizii la în Consiliul Municipal Chișinău este de 14 luni.

Se mai menționează că pierderile minime din darea în chirie a imobilelor aflate în gestiunea primăriei sunt de 43 milioane de lei anual, având în vedere că o mare parte din imobile sunt închiriate la prețuri reduse.

De asemenea, utilizarea relațiilor de locațiune ca etapă precursoare a privatizării provoacă pierderi de 13-72 milioane lei anual. În plus, darea în arendă în urma negocierilor provoacă venituri ratate de circa 14, 35 milioane de lei.

O altă problemă reprezintă pierderea terenurilor ca urmare a deciziilor de judecată. Astfel, în ultimii 5 ani au fost pierdute 51 de terenuri în valoare de 15-91 milioane lei.

Primăria Chișinău a permis ca datoriile pentru chiria pasajelor subterane să ajungă la peste 22 milioane de lei.

Experții au venit cu mai multe recomandări care să reducă riscurile corupției în primăria mun. Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal