Aeroportul din Chișinău a fost dotat cu un sistem de detectare a pericolului radiologic și nuclear de ultimă generație

Aeroportul din Chișinău a fost dotat cu un sistem de detectare a pericolului radiologic și nuclear de ultimă generație

Republica Moldova devine mai securizată în fața amenințărilor radioactive și nucleare, prin darea în exploatare a unui nou sistem de detectare a pericolului nuclear și radiologic de ultimă generație. Echipamentul, donat de către Guvernul SUA, a fost instalat în sectorul „Sosiri” al aeroportului din Capitală, fiind inaugurat pe 6 aprilie curent.

Directorul General al Vămii Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru susținerea consecventă a eforturilor Serviciului Vamal de consolidare a capacităților de prevenire a pericolului radiologic și nuclear. ”Provocările actuale legate de pericolul proliferării armelor de distrugere în masă, ne impun să adoptăm o abordare proactivă în tot ceea ce ține de identificarea unor măsuri viabile de prevenire a potențialelor riscuri care ar putea atenta la securitatea cetățenilor”, a mai declarat șeful Vămii.

Oficialii prezenți la inaugurare au asistat la o serie de simulări ale unor cazuri de depistare a materialelor radioactive cu ajutorul sistemelor fixe și mobile de detectare a radiațiilor, care vor fi gestionate de către angajații Serviciului Vamal și cei ai Poliției de Frontieră.

Publicitate

Dotarea posturilor vamale cu sisteme de detectare a materialelor radiologice și nucleare este realizată în cadrul Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și alte Materiale Radioactive, semnat la data de 19 iulie 2011.

În cadrul acestui program, lansat în anul 2012, 22 de posturi vamale au fost dotate cu monitoare portal staționare pentru detectarea pericolului radiologic și nuclear, fiind donat și de un sistem mobil de detectare a radiațiilor. Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire pentru angajații posturilor vamale unde sunt instalate echipamentele respective, precum și asistență în efectuarea lucrărilor de mentenanță.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal