Directorul General al Vămii Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru susținerea consecventă a eforturilor Serviciului Vamal de consolidare a capacităților de prevenire a pericolului radiologic și nuclear. ”Provocările actuale legate de pericolul proliferării armelor de distrugere în masă, ne impun să adoptăm o abordare proactivă în tot ceea ce ține de identificarea unor măsuri viabile de prevenire a potențialelor riscuri care ar putea atenta la securitatea cetățenilor”, a mai declarat șeful Vămii.

Oficialii prezenți la inaugurare au asistat la o serie de simulări ale unor cazuri de depistare a materialelor radioactive cu ajutorul sistemelor fixe și mobile de detectare a radiațiilor, care vor fi gestionate de către angajații Serviciului Vamal și cei ai Poliției de Frontieră.

Dotarea posturilor vamale cu sisteme de detectare a materialelor radiologice și nucleare este realizată în cadrul Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și alte Materiale Radioactive, semnat la data de 19 iulie 2011.

În cadrul acestui program, lansat în anul 2012, 22 de posturi vamale au fost dotate cu monitoare portal staționare pentru detectarea pericolului radiologic și nuclear, fiind donat și de un sistem mobil de detectare a radiațiilor. Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire pentru angajații posturilor vamale unde sunt instalate echipamentele respective, precum și asistență în efectuarea lucrărilor de mentenanță.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!