
Primăria mun. Chișinău nu a colectat timp de 7 ani taxele pentru arenda pasajelor subterane
Specialiștii de la Expert- Grup menționează că primăria mun. Chișinău nu a colectat plățile de la agenții economici care închiriază pasajele subterane pe parcursul ultimilor 7 ani, fapt ce a dus la acumularea datoriilor de peste 20 milioane de lei. În plus, circa 50% din antreprenori utilizează spațiile, având contractele expirate.
・
Expert- Grup a evaluat impactul corupției asupra bunei guvernări a municipiului Chișinău, fiind constatate mai multe nereguli și riscuri corupționale.
Astfel, din 18 pasaje pietonale subterane, 16 sunt transmise în locațiune, în baza a 31 de contracte de locațiune, dintre care 16 contracte sunt expirate. În perioada anilor 2013-2015, DGTPCC a prelungit termenul de locațiune pentru 15 contracte, prin actualizarea camerală a datelor în baza unor informații care nu mai sunt actuale, precum și a datelor prezentate de agenții economici privind suprafața ocupată și destinația locațiunii, neverificate de DGTPCC. Având în vedere că agenții economici continuă să își desfășoare activitatea, cu contractul expirat, pe o suprafață comparabilă cu cele înregistrate, atunci, presupunem că pierderile corupționale în acest caz sunt de cel puțin 2.5 milioane lei.
Necolectarea plăților de la locatori pe parcursul ultimilor 7 ani a dus la acumularea datoriilor, care la 1 ianuarie 2016 erau de 22.4 milioane de lei. Termenul de prescripție pentru 9.3 milioane expiră în următoarele 18 luni, riscul de pierdere al acestora fiind deosebit de înalt. În acest condiții, riscul corupțional poate fi calculat ca suma pierderilor viitoare și este de 22.4 milioane lei.
Din eșantionul studiat, pentru 3 din 5 contracte nu au fost actualizate condițiile contractuale, ele continuând să fie date în locațiune în baza prevederilor anterioare, ceea ce a dus la diminuarea veniturilor cu cel puțin 500 mii lei. Prin extrapolare, putem considera că suma veniturilor ratate în acest caz este de 1.5 milioane lei anual. Însă, dacă e să considerăm că majoritatea dintre locatori dau în sublocațiune suprafețele, costul fiind de până la 8 ori mai mare decât prețul inițial de locațiune, atunci ratările anuale sunt de 16 milioane lei. Costul corupțional în acest caz se încadrează în intervalul de 1.5 milioane lei - 16 milioane lei anual, constată cei de la Expert-Grup.
De remarcat, că presa și activiștii civici au atras atenția asupra stării deplorabile în care se află pasajele subterane din Capitală. Autoritățile au motivat această situație prin lipsa surselor financiare.