Jurnalistul Peter Kadhammar de la ziarul suedez Aftonbladet a publicat al doilea articol din seria „Țara, care se învecinează cu Putin”. De data aceasta despre vizita sa regiunea transnistreană a Republicii Moldova - „o țară inventată, despre existența căreia nu ați știut, de parcă ai ajunge în Uniunea Sovietică din anii 1970”, scrie jurnalistul suedez citat de Agora.
Pentru un reporter să vizitezi ultimul stat sovietic în Europa este, în același timp ușor și dificil.
Este ușor, pentru că este nevoie doar să ajungi cu avionul în capitala Moldovei, Chișinău, să închiriezi o mașină și să parcurgi spre est șase mile (o milă suedeză este de circa 10 km, -n.r.). Acolo se află Transnistria, o țară cu ciocan și seceră pe drapel și numeroasele statui ale lui Lenin, toate îngrijite și lustruite.
Iar dificil, pentru că jurnaliștii nu sunt bineveniți în regiune. Este strict interzis să faci anumite înregistrări jurnalistice profesionale și să fotografiezi fără permisiune. Cererea pentru acreditare trebuie depusă cu treizeci de zile înainte, iar cei care răspândesc informații care „nu corespund realității”, ofensează onoarea și demnitatea cetățenilor, dăunează întreprinderile transnistrene, sau intră în contradicție cu interesele rmn, nu vor mai obține o viză.
„Am menționat despre dificultățile cu care se confruntă jurnaliști, deoarece toate acestea reprezintă o contradicție radicală cu vremurile în care trăim. În alte țări europene, vorbim despre globalizare, afaceri, deschidere, flexibilitate, fluxul de informații pe internet.
În Transnistria, nimerești în trecut - în anii 1970 sovietici. Aici oamenii trăiesc cu memoria țării, care era mare și puternică, și în care zi după zi nu se întâmpla nimic”, notează jurnalistul suedez.
„Oare poți opri timpul? Într-un sens, este posibil, dacă timpul se oprește în mințile oamenilor”, este de părere Peter Kadhammar.
În Transnistria sunt pe larg folosite simbolurile și sloganurile comuniste. Totodată este cultivată nostalgia fățișă: peste tot monumente sovietice, fermierii determinați și puternici care țin în mâini un coș plin de legume și fructe; țărani, muncitori și cosmonautul se uită împreună spre viitor; tancuri pe piedestale; tânărul luptător care și-a dat viața pentru comunism în anii 1920, și Lenin, Lenin, Lenin!
Vezi și aceste știri

Autoritățile locale vor putea crea asociații de dezvoltare intercomunitară în vederea realizării unor proiecte. Legea, aprobată de deputați

La 24 februarie, UE urmează să anunțe al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, declară von der Leyen
