UPDATE 13:35: Procurorii spun că cei care urmau să execute omorul au primit un avans de 100.000 de dolari, iar în total trebuiau să primească 200.000 de dolari. 

UPDATE 13:30: Omorul se planifica prin împușcătură sau lansare de grenade în preajma sediului Global Business Center.

UPDATE 13:20: Oamenii legii confirmă că este vorba de Vlad Plahotniuc. Poliția spune că infractorii aveau pregătit și un automobil cu numere lituaniene cu care să plece peste hotare după săvârșirea omorului. 

Potrivit procurorului PCCOCS, Vitalie Busuioc, în acest caz au fost reținute 8 persoane. 6 sunt cetățeni ai RM care dețin alte cetățenii, iar 2 sunt ucraineni. Majoritatea au antecedente penale deosebit de grave.

„Printre ei se află atât executori ai asasinatului, intermediari, persoane de legătură și cei care au contribuit într-o anumită măsură la acțiuni. Fiecare persoană avea un rol concret și știa bine ce acțiuni trebuie să execute”, spune Busuioc.

Cei care au comandat omorul, potrivit oamenilor legii, sunt 2 persoane, cetățeni ai R.Moldova, una dintre care se află în Federația Rusă, la Moscova.

„S-a stabilit indubitabil legătura grupului cu unul din comanditari, cel aflat la Moscova, cunoscut înlumea criminală atât în R. Modova, cât și în Rusia. În urma perchezițiilor au fost depistate patru grenade, două pistoale cu amortizator, muniții, stații de radio speciale, obiecte de deghizare precum peruci, mustăți, dar și telefoane de unică folosință. De asemenea au fost depistate și acte”, a mai adăugat Busuioc.

În Ucraina au fost reținute 9 persoane, două dintre care au luptat în Donbass și anterior au fost în Moldova pentru a analiza persoana care era ținta atacului. „Cetățenii reținuți de noi riscă închisoare de la 15 la 20 de ani”, spun procurorii. 

Vom reveni cu detalii suplimentare. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!