Timp de două zile la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” s-a respirat cu jazz. Cel care stă în spatele acestui festival, este nimeni altul decât muzicianul Valeriu Culea, care a păstrat viu visul de a organiza un festival jazz de amploare încă din anii '90, iar acum a reușit să-i dea viață.

„În așa mod contribuim la o educare productivă în societate, prin muzica jazz, în cazul nostru prin Jazz'n Chișinău International Festival”

Valeriu Culea

„Eu îmi doresc un festival jazz încă din timpul anilor '90. Bine, atunci nu era posibil, acum lumea e mai modernă, sunt mai multe posibilități, noi am căpătat o anumită experiență și a venit timpul, poate un pic chiar cu întârziere, dar e bine așa cum este. Acest festival este diferit de ceea ce se întâmplă aici la noi, sunt alte direcții muzicale. Avem lucruri bune aici, destule, dar trebuie să găsim noi căi mai diferite, mai interesante și în așa mod să contribuim la o educare productivă în societate, prin muzica jazz, în cazul nostru prin Jazz'n Chișinău International Festival”, a menționat Valeriu Culea.

Festivalul se află la cea de a V-a ediție, totuși anul acesta festivalul pentru prima dată a căpătat o amploare atât de mare.

„Inițial a fost Jazz'n Chișinău Concept și cu acesta am făcut patru ediții, primele două la Sala cu Orgă și altele două la Filarmonica Națională și ideea din start a fost să creștem într-un festival internațional, ca să fim onorați cu așa invitați cum am avut la această ediție”, a mai adăugat Valeriu Culea.

Invitații speciali din acest an au fost Tomasz Wendt Jazz Trio din Polonia, Pablo Held Jazz Quartett din Germania, Ruta Duduma din Letonia, Rosa Brunello din Italia și Moulaye Niang din Senegal. Alături de participanții din Moldova, aceștia au reușit să ofere publicului multă culoare și energie prin muzica interpretată.

„Aici e foarte bine, sunt oameni buni, vin bun și muzică bună” 

Ruta Duduma

„Sunt foarte bucuroasă să fiu în Chișinău, deja pentru a doua oară. Aici mă simt ca acasă, și-i mulțumesc lui Valeriu pentru că m-a invitat încă o dată să vin aici. Dacă anul trecut am interpretat piese în letonă, anul acesta totul este diferit, este muzică mult mai improvizată, nu este însoțită de cuvinte, nu este nimic din ceea ce fac în Letonia, din ceea ce cânt de obicei, și asta mi-a plăcut foarte mult. Din acest motiv am și venit încă pentru odată. Aici e foarte bine, sunt oameni buni, vin bun și muzică bună”, a menționat Ruta Duduma.

Muzicienii au rămas impresionați de Chișinău și de publicul de aici, care a fost foarte receptiv și pe aceeași undă muzicală cu cei care evoluau în fața lor.

„Sunt pentru prima dată în această țară, este foarte frumos să văd ce se întâmplă aici. Avem șansa să evoluăm în fața unei noi audiențe și să ascultăm și alte trupe muzicale. Am așteptat mult aceste 2 zile de concert și am fost foarte deschiși pentru această călătorie nouă și foarte specială pentru noi” a menționat saxofonistul trupei Pablo Held Jazz Quartett, Sebastian Gille.

Jazzul s-a simțit ca la el acasă. Muzicienii au fost cei care l-au adaptat la realitatea cotidiană, dându-i și mai multă culoare prin momentele de improvizație. Iar publicul a fost acel care a resimțit emoția și a trăit muzica din scenă. Receptivitatea și reacțiile sălii au fost acei indicatori care au demonstrat că acest festival a fost așteptat și că jazzul se simte bine și la Chișinău.

„Cosmosul ăsta a muzicii cred că se apropie de dimensiunele cosmosului adevărat” 

Vasile Botnaru

„Eu mereu am aceeași impresie când ascult muzică de jazz, mă copleșește gândul că mereu există lucruri încă neinventate, neinterpretate. S-ar părea că în lumea jazzului totul deja e știut, improvizat, orice ai cânta involuntar produce un citat din cineva, uite că este inepuizabil. Și cosmosul ăsta a muzicii cred că se apropie de dimensiunele cosmosului adevărat și asta totdeauna mă înspăimântă, cât poate face creierul unui om și în sensul acesta îi invidiez mereu pe oamenii aceștia care trăiesc în muzică și creează, este chiar de admirat modul acesta de a-și trăi viața, e o invidie albă, inofensivă. Eu am venit cu plăcere pentru că Valeriu Culea este un etuziast, poate mult prea timid pentru modul în care profesează și produce muzică” a menționat, moderatorul evenimentului, jurnalistul Vasile Botnaru.

Aplauzele publicului au răsunat încă mult timp după ce s-a încheiat ultima prestație muzicală. Iar dincolo de ușele filarmonicii, oamenii au mărturist că s-au îndrăgostit de jazz, iar ceea ce au văzut pe scenă a fost un adevărat profesionalism.

„Pot spune că m-am îndrăgostit de jazz, anume în această formă în care a fost prezentat aici pe scenă”

spectator

„Eu am rămas mulțumit și chiar uimit de ceea ce am văzut și ascultat. Este ceva într-adevăr profesionist și bine lucrat. Publicul a fost foarte activ și interesat și cred că anume această reacție dovedește faptul că le-a reușit foarte bine să facă ceea ce și-au propus”, a menționat un spectator.

„A fost un festival foarte, foarte frumos. Pot spune că m-am îndrăgostit de jazz, anume în această formă în care a fost prezentat aici pe scenă. Toți cei care au evoluat au făcut acest lucru foarte bine și au reușit să ajungă la noi, la spectatori, să ne atingă sufletele. Eu cred că este o idee genială de a organiza acest festival și un mare bravo organizatorului”, a menționat o spectatoare.

Anul acesta datorită extinderii festivalului, muzica de jazz a fost delectată și în alte localități din țară precum Tiraspol, Soroca, Cimișlia.

„Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi”, cei prezenți la festivalul Jazz'n Chișinău pot raporta citatul celebrei inteprete Nina Simone la propria persoană, deoarece în aceste două zile de festival la Chișinău fiecare a fost parte dintr-o lume misterioasă și plină de culoare, lumea jazzului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!