„Moldova trebuie să asigure companiile cu puterea de a crea locuri de muncă. Iar asta se poate întâmpla doar atunci când companiile nu sunt sigure că nu vor fi atrase în acte de corupție și vor putea găsi lucrători cu competențe potrivite”, scrie Alex Kremer.
„Știu că pentru mulți moldoveni este greu de crezut, dar țara lor este „o vedetă” atunci când vine vorba de reducerea sărăciei. Dacă în 2007, un moldovean din patru nu câștiga suficienți bani pentru nevoile minime, până în 2014, statistica arăta că numărul a scăzut la mai puțin de unul din nouă”, este de părere autorul.
Potrivit acestuia, „ceea ce face Moldova neobișnuită este faptul că această reducere a sărăciei nu este cauzată de creșterea numărului locurilor de muncă - dar de remitențe și pensii. În majoritatea țărilor, două treimi din reducerea sărăciei vine de la creșterea salariilor în țară, dar nu este și cazul Republicii Moldova. Problema este că 41% din populație trăiește din 5 dolari pe zi, iar forțele de muncă care au redus sărăcia acum câțiva ani cu timpul dispar”.
Moldova are nevoie de mai multe locuri de muncă și locuri de muncă mai bune! Dar acest lucru nu înseamnă locuri de muncă în sectorul umflat și ineficient al întreprinderilor de stat - care costă Republicii Moldova 4,6 miliarde de lei pe an în ajutoare din partea statului și pierderi comerciale. Aceasta înseamnă locuri de muncă în sectorul privat.
De ce întreprinderile private nu creează locuri de muncă? Noi facem studii anuale. În acest an avem partea bună și partea proastă ...
Partea bună: Firmele de azi cheltuie cu jumătate mai puțin timp pentru chestiuni birocratice comparativ cu 2005. În cea mai mare parte, datorită, se pare, moratoriului privind inspecțiile și digitalizarea declarațiilor fiscale. De asemenea, creșterea în acest an cu 24% la exporturi ar putea fi datorată îmbunătățirii procedurilor vamale.
Partea proastă: Firmele de două ori mai frecvent spun că lucrurile se înrăutățesc, decât că totul merge mai bine. Ei cred că instituțiile publice nu aplică regulile în mod egal. De exemplu, doar 6% dintre firme au încredere în instanțele de judecată.
Lipsa specialiștilor competenți este o altă problemă a Republicii Moldova.
„În studiul nostru, firmele moldovenești consideră lipsa de competențe ca a treia cea mai mare problemă cu care se confruntă, după corupția și instabilitatea politică. În regiunea Europa și Asia Centrală, doar în România și Republica Kârgâzstan o rată mai mare de întreprinderi au raportat lipsă de competențe ca problemă majoră”, notează Alex Kremer.
„Pe de o parte, Republica Moldova are mii de absolvenți ai universităților care nu-și pot utiliza cunoștințele obținute și care sunt în căutarea locurilor de muncă mai bune. Pe de altă parte, companiile nu-și pot găsi angajații cu abilitățile de care au nevoie. Un investitor mi-a spus cu doar câteva săptămâni în urmă că a trebuit să aducă electricieni calificați din Ucraina și Turcia!
Acesta este un alt îndemn puternic: să-i ajutăm pe moldoveni să obțină competențele - și nu orice competențe, dar acelea pentru care companiile private vor plăti. Da, este o provocare enormă și, ca să fiu sincer, suntem doar la începutul unui drum lung de parcurs.
Poate că mantra noastră pentru Moldova ar putea fi: O economie curată, servicii moderne și competențe pentru locuri de muncă!”, conchide autorul.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.