„Acum patru luni, moldovenii au ales un președinte pro-rus. Asta ar putea să-i îngrijoreze pe americani, dar vestea cea bună este că partidul politic pe care îl conduc, Partidul Democrat din Moldova (PDM), deține în continuare majoritatea parlamentară și conduce guvernul, și nu avem intenția de a schimba politicile pro-SUA și pro-UE.

De fapt, Moldova caută oportunități de a consolida relațiile cu Occidentul și mai ales cu Congresul Statelor Unite, noua administrație și mediul de afaceri american”, scrie Vlad Plahotniuc.

Deși recunoaște existența unor probleme, pe care le numește provocări, Vlad Plahotniuc laudă realizările premierului moldovean, Pavel Filip.

„Adevărat, Moldova are mai multe provocări - în special corupția și sistemul bancar slab. Cu toate acestea, coaliția de guvernământ condusă de PDM și prim-ministrul Pavel Filip, a abordat aceste probleme cu capul sus inițiind reforme politice, economice și bancare cuprinzătoare, fapt ce consolidează statul de drept, liberalizarea economiei și modernizarea societății noastre. După ce în ianuarie 2016, PDM s-a alăturat guvernului am făcut progrese pentru a elimina corupția și ne-am angajat la restabilirea stabilității și prosperității”, a mai scris Plahotniuc.

Deși are o funcție mai mult ceremonială, președintele pro-rus, Igor Dodon, va încerca prin acțiunile sale să divizeze poporul Republicii Moldova. Potrivit președintelui PD, „Moldova are o frontieră de peste 1200 km cu Ucraina, care este în conflict cu Moscova, cea din urmă în 2014 a anexat Crimeea. Noi, de asemenea, avem o dispută teritorială într-o regiune a Moldovei numită Transnistria. Toate acestea ne pun într-o situație delicată, pe care președintele pro-rus, Igor Dodon, ar putea o folosi pentru a diviza poporul nostru. Iar Moscova pare fericită să-i constrângă și să-i hărțuiască pe parlamentarii noștri pe aeroporturile din Rusia, ca parte a unei campanii de contracarare a anchetei inițiate de Moldova asupra oficialilor ruși corupți care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari”.

Vladimir Plahotniuc scrie că Moldova și-a deschis ușile investitorilor străini, iar impozitul corporativ pe venit este de doar 12 la sută - mai mic decât în România, Rusia, Italia și Slovacia. Oportunitățile investiționale se vor multiplica în timp ce Moldova va privatiza industrii-cheie, cum ar fi companii de transport (inclusiv Air Moldova, transportatorul național), telecomunicaţii şi tehnologii Informaţionale, dar și rețelele electrice de distribuție.

„Moldova este o țară mică, pe prima linie a democrației. Nu este nici naivă în ceea ce ține de provocări, nici nu îi e frică de oportunitățile sale. Cerem partenerilor noștri să recunoască, așa cum o recunoaștem noi, că progresul Moldovei va continua să atragă sprijinul aliaților occidentali care apreciază cât de departe a ajuns și cât de departe poate ajunge”, conchide autorul articolului.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!