În 45% din cazuri, au fost aduse acuzaţii comerţului neautorizat din pieţe şi străzi. În perioada caldă a anului, a fost înregistrat un număr sporit de boli diareice acute.
În structura produselor alimentare acuzate, carnea şi derivatele ei ocupă 39,3%, lactatele - 11%, peştele, ouăle - 9,5%-10%.
Iată ce recomandă medicii la cumpărarea produselor alimentare.
- atunci când cumpăraţi produse alimentare, în special perisabile, asiguraţi-vă că locul din care achiziţionaţi dispune de condiţii adecvate pentru comercializare (starea de igienizare a locului de comerţ, starea ambalajelor),
- fiţi atenţi la aspectul exterior al produselor expuse spre comercializare, nu ezitaţi să mirosiţi, să gustaţi (după caz), să citiţi eticheta, să verificaţi dacă produsul este ambalat corespunzător şi etichetat,
- aruncaţi o privire şi spre comerciant (vestimentaţie, mâini şi unghii îngrijite, utilizarea ustensilelor, a unităţilor de ambalaj etc.),
- solicitaţi documentele, care ar confirma calitatea şi/sau inofensivitatea produselor, care urmează a fi procurate (dacă acestea există),
- alimentele vor fi consumate în termeni de valabilitate stabiliţi, vor fi păstrate în frigidere, la regim termic adecvat,
- în caz dacă aveţi suspecţii asupra calităţii şi/sau inofensivităţii produselor alimentare comercializate în pieţe, unităţile comerciale din pieţe şi teritoriul adiacent, anunţaţi administraţia pieţelor sau specialiştii în medicina veterinară, care îşi desfăşoară activitatea în teren.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.