Alte opt întreprinderi moldovenești vor primi finanțare în cadrul proiectului PAC II

Alte opt întreprinderi moldovenești vor primi finanțare în cadrul proiectului PAC II
Foto: ancillarymedsolutions.com

Unitatea de Implementare a Proiectului Băncii Mondiale Ameliorarea Competitivității (UIPAC) a aprobat alte opt dosare pentru finanțare. Întreprinderile beneficiare oferă servicii de turism, produse din oțel inoxidabil, legume, fructe proaspete și congelate.

Printre noii beneficiari se numără două companii vinicole: Sălcuța și Crama Domnească. În prezent, vinurile „Sălcuta” sunt exportate în Germania, Polonia, Cehia, Belgia, Slovacia, România, Africa, Kazahstan, Belarus, Ucraina, China, dar managerii întreprinderii și-au propus să cucerească noi consumatori de vinuri de calitate. Cu susținerea PAC Granturi, întreprinderea va implementa Standardul internațional ISO 22000:2005 și va moderniza procesul de îmbuteliere. Potrivit responsabililor companiei, aplicarea standardului internațional prin îmbunătățirea proceselor interne va facilita păstrarea poziției de piață și va cuceri noi consumatori, va îmbunătăți imaginea companiei și va crește încrederea partenerilor de afaceri.

Compania „Crama Domnească” va pune pe masa consumatorilor din Germania, Austria și Letonia vinurile cu marca „Equinox”. Cu susținerea Proiectului Ameliorarea Competitivității (PAC II), întreprinderea va contracta experți care vor efectua studii de piața, va elabora etichete și ambalaje noi si va iniția o campanie de promovare a vinurilor moldovenești pe piața europeană.

Alți trei beneficiari ai Proiectului vor exporta legume și fructe moldovenești pe piața Uniunii Europene. Este vorba despre companiile „Pro Organic Fruct”, „Agroparc Management” și „Rikardel”. În timp ce primele două întreprinderi vor ieși pe piața europeană cu fructe proaspete, ”Rikardel” va oferi legume și fructe congelate după tehnologia șoc. Pentru a face față concurenței pe piața europeană, companiile își vor îmbunătăți procesele și produsele apelând la servicii de consultanță de calitate. Întreprinderea ”Pro Organic Fruct” din raionul Florești va contracta expert în tehnologii frigorifice și un tehnolog în păstrarea fructelor. De asemenea va apela la servicii de consultanță în anul 2017 și de certificare în anul 2018 pentru a corespunde sistemului de management al calității Global GAP pe segmentul horticol. Cu susținenerea PAC II, „Agroparc Management” din raionul Vulcăneşti va beneficia de consultanță la elaborarea proiectului tehnic pentru construcția unui frigider și a unui proiect tehnic de construcție a unui depozit.

„Considerăm că un management performant și un produs de calitate nu poate avea deplin succes fără un web site și respectiv, logo. Aceste aspecte vor contribui direct la promovarea produselor pe piața UE și posibilitatea companiei de a participa la expoziții internaționale”, susțin managerii întreprinderii ”Agroparc Management”, care vor contracta și expeți pentru elaborarea siteului și logoului. „Rikardel” intenționează să se lanseze pe piața din România. Pentru a-și atinge scopul, compania, cu susținerea PAC Granturi va îmbunătăți website-ul, va realiza campanii de marketing și promovare, inclusiv online.

Tot cu susținerea Proiectului, „Ilistur” își va îmbunătăți procesul de prestare a serviciilor, a managementului și a produselor oferite de companie, astfel încât să atragă mai mulți turiști de peste hotare pentru vizitarea obiectivelor culturale și istorice din țara noastră. Întreprinderea va apela la experți care vor elabora un brand book, spot video, o pagină web și alte materiale promoționale. De asemenea compania va implementa standardul internațional ISO 9001:2008.

„MOLINART Grup", companie care produce o gamă largă de obiecte din oțel inoxidabil, intenționează să se extindă prin creșterea exportului de servicii atât în Europa, cât și în spațiul CSI. „Piața evoluează, clienții devin mai prețențioși, mai selectivi și trebuie să vii cu oferte nu doar avantajoase și să fii un prestator foarte profesional. De aceea ne-am propus să examinăm toată activitatea companiei pentru a spori competitivitatea la export și am constatat că avem nevoie de schimbări majore ca să ne adaptăm conform cerințelor impuse de concurență în lupta pentru clientul final. Pentru aceasta ne-am propus să implementăm mai multe activități care vor contribui nemijlocit la sporirea competitivității la export, va susține extinderea afacerii și va ajuta compania „MOLINART GRUP” să-și dezvolte și să-și îmbunătățească performanțele”, consideră managerii companiei. Cu susținerea PAC Granturi, întreprinderea va contracta experți care vor elabora un nou logotip, manualul de brand, un website nou multifuncțional și vor iniția o campanie de promovare în mediul online. De asemenea, întreprinderea și-a propus să implementeze standardele internaționale ISO 9001.

Până în prezent UIPAC a aprobat 80 de dosare, alte 10 sunt în examinare. Suma granturilor aprobate este de aproximativ 13,5 milioane de lei.

Componenta de Granturi a Proiectului Ameliorarea Competitivității are un buget de 3 milioane de dolari IMM-urilor din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de consultanță de îmbunătățire a competitivității și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanță, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar. Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Pentru cofinanțare pot aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate.

În total, proiectul PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019 cu un buget total de 45 milioane de dolari. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, etc.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Spitalul de la Bălți ar putea avea o conexiune de energie electrică separată. Nemerenco: „E o instituție strategică”

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Președintele Chinei îi solicită liderului Coreei de Nord să să coopereze pentru accelerarea păcii în lume

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Kiev: O echipă de medici au reușit să facă o operație pe cord chiar în timpul deconectărilor de electricitate

Advertoriale
Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Farmacia Familiei deschide cea mai mare Hyper Farmacie DITA din țară!

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Moda trebuie să fie online! Despre fashion și inovație la cea de-a 7-a ediție Moldova In Fashion Conference (VIDEO)

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

Cât costă să găsești angajați cu ajutorul unei companii de recrutare

EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
  Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII|Event-manager: „Poate cădea decorul, să nu vină un invitat special, orice se poate întâmpla”
 • Moldova, I am back! | Dmitri Moruz: „Vrem ca toți reprezentanții minorităților naționale și etnice din Republica Moldova să se simtă acasă și nimeni să nu plece din țară”
Cele mai populare
 • 1
  Convorbiri la tarife naționale în tot spațiul UE? Autoritățile negociază excluderea tarifelor de roaming pentru țara noastră
 • 2
  Un angajat al Serviciului Vamal și o persoană suspectată de contrabandă, reținuți de procurori. Ce învinuiri li se aduc
 • 3
  TikTok ar putea fi amendat cu 27 de milioane de lire sterline. Care este motivul
 • 4
  Cercetătorii ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.