*Acest material este sponsorizat

VIDEO. Organizația CCF Moldova a reușit închiderea a 6 internate și a ajutat peste 1000 de copii abandonați

VIDEO. Organizația CCF Moldova a reușit închiderea a 6 internate și a ajutat peste 1000 de copii abandonați
Foto: Agora.md

Tatiana este o fetiță de cinci ani, care a fost abandonată la câteva zile după naștere și, la scurt timp, a ajuns într-un orfelinat. După patru ani s-a întâmplat o minune și fetița a ajuns într-o formă de protecție, familială. Acest lucru se datorează unui program special creat și susținut de CCF Moldova în colaborare cu autoritățile locale.

„De ce considerăm că instituțiile rezidențiale nu sunt un loc bun pentru copii? Pentru că dăunează copiilor. Lipsesc copilul de unul din ingredientele de bază pentru dezvoltarea noastră umană - dragostea. Atunci când lipsesc aceste lucruri, copilul are probleme de comportament, poate dezvolta probleme de comunicare”, a declarat Liliana Rotaru, Președinte CCF Moldova.

În anul 2004, un grup de pedagogi, psihologi și asistenți sociali a decis să facă o schimbare în viața copiilor din Moldova, în special ale celor care erau separați de familie și se aflau în instituții rezidențiale. Așa a fost fondată organizația CCF Moldova, care, din 2005, reprezintă organizația „Hope and Homes for Children UK” (Speranță și Cămin pentru Copii) din Marea Britanie.

„Moldova este, totuși, departe de țările care au rămas problematice din regiune. Sunt țări care încă nu acceptă faptul că au astfel de probleme, nu sunt deschise spre reformă. Noi venim cu o viziune care se axează mai mult pe proactivitate, pe partea de a preveni separarea copiilor de familiile lor, a preveni intrarea copiilor în protecție specială”, a precizat Ștefan Dărăbuș, Directorul Regional al Organizației „Hope and Homes for Children”.

Până în prezent, datorită CCF Moldova, 6 internate au fost închise și peste 1000 de copii abandonați s-au întors în familiile lor sau în forme alternative de tip familial. „Să aduci un copil în familia lui biologică este un proces uneori mai scurt, pentru că nu ai nevoie să-l obișnuiești cu familia. Dacă unica cauză a plecării copilului a fost sărăcia, atunci noi încercăm să rezolvăm problemă și putem astfel să întoarcem copilul acasă. Plasarea copilului într-un serviciu de tip familial necesită, însă, pași în plus. Trebuie să ne asigurăm că între copil și familie există un potențial mare de potrivire. Există înțelegere, există armonie”, a subliniat Liliana Rotaru, Președinte CCF Moldova.

În cadrul organizației activează 29 de angajați, care îi ajută pe copiii aflați în nevoie și familiile acestora. Printre aceștia se numără asistenți sociali, psihopedagogi, pedagogi și psihologi profesioniști. „Noi tindem să nu monitorizăm mai mult de 12 luni împreună cu asistentul social. În momentul când ne retragem, asistentul oricum ține mâna pe pulsul familiei, dar nu într-o manieră intruzivă. Dar avem cazuri când trebuie să stăm și doi ani”, a spus Liliana Rotaru, Președinte CCF Moldova.

„La ora actuală, noi nu luăm în calcul cât ne costă copiii care se află în orfelinate, tinerii care cresc fără de o familie, fărăt atașament, fără afecțiune, tinerii care cresc fără încredere în sine - ajung niște tineri adulți cărora le este foarte greu să se adapteze la societate”, a precizat Ștefan Dărăbuș, Directorul Regional al Organizației „Hope and Homes for Children”.

Pentru cei de la CCF Moldova, activitatea lor este nu doar un serviciu, ci o datorie și vocație. Dacă vreți să ajutați mai multe familii să se reîntregească, puteți dona cele 2% din impozitul pe venit - organizației CFF Moldova.

„Putem să facem mult mai multe intervenții pe prevenirea separării copiilor de familie, putem ajuta mult mai multe familii, prin implicarea persoanelor fizice și a companiilor”, a spus Ștefan Dărăbuș, Directorul Regional al Organizației „Hope and Homes for Children”. 

Atașamentul, atenția individuală, iubirea și stimularea sunt esențiale pentru fiecare copil. O familie reunită - o familie fericită.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Germania nu va livra arme Ucrainei, dar va oferi un spital de campanie

Germania nu va livra arme Ucrainei, dar va oferi un spital de campanie

Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei

Ultima oră! Gazul metan s-a scumpit și a depășit 17 lei

După greva anunțată, avocații renunță totuși la unele restricții (DOC)

După greva anunțată, avocații renunță totuși la unele restricții (DOC)

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Votat în lectură finală: Avocații rămân fără imunitate - pot fi reținuți în cazul unor infracțiuni flagrante
 • 2
  Autorul alertelor false cu bombă, identificat. S-a dovedit a fi un minor, care riscă până la doi ani de închisoare
 • 3
  Rusia amenință cu „cele mai grave consecințe” dacă „îngrijorările” sale sunt ignorate
 • 4
  EDITORIAL | De ce adresarea președintei m-a lăsat rece
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.