Contractele din publicitate
Dintre toți partenerii ai lui Cristiano Ronaldo cel mai important este Nike: producătorul de echipament sportiv a devenit principalul sponsor individual al portughezului când acesta avea doar 18 de ani. Părțile sunt atât de mulțumite de colaborare, încât Ronaldo a semnat recent un contract pe viață cu Nike în valoare de 22,5 milioane de euro pe an. Asta înseamnă că fotbalistul ar putea obține din partea brandului peste un miliard de euro.
Acest contract este profitabil din cauza popularității imense a lui Cristiano pe internet: platforma Hookit specializată în auditul ofertelor de sponsorizare, a estimat valoarea media a celor 347 de postări ai lui Ronaldo în rețelele sociale din 2016, în care a fost menționat Nike sau a fost vizibil logo-ul companiei, la 469 de milioane de euro.
Un exemplu simplu: valoarea media a imagini apărute pe instagramul lui Ronaldo după victoria Portugaliei la Euro 2016 (pe care Cristiano se transformă în vârful Turnului Eiffel) a fost de circa 5,5 milioane de euro (imaginea a avut 1,75 milioane de like-uri și aproape 13.000 de comentarii).

Ronaldo este un lider incontestabil al segmentului sportiv din internet: are 120,5 milioane de like-uri pe Facebook (lider absolut în lume), 96.3 milioane de abonați în Instagram, 51.1 milioane pe Twitter. Doar în 2016 portughezul și-a mărit audiența cu 65 de milioane de oameni.
Cu ceilalți sponsori, Ronaldo nu are o relație la fel de lungă. În 2009, el a devenit imaginea Armani înlocuindu-l pe David Beckham - asta îi aduce aproximativ 1 milion de euro pe an, iar contractul expiră în 2019. Mai are colaborarea cu producătorul portughez de ulei de motor Castrol - inițial remunerarea era de 2 milioane de euro pe an, dar între timp a atins nivelul de 6 milioane.
Pentru al treilea an consecutiv Ronaldo prezintă ceasurile Tag Heuer. Sumele nu a fost încă dezvăluite, dar se știe că Cristiano a fost personal interesat de parteneriat, pentru că este foarte pasionat de ceasuri de calitate: acasă el are o colecție de 50 de modele diferite. În 2014, el a dăruit tuturor sportivilor și personalului FC „Real“ ceasurile în valoare de 8000 de euro.

Printre alți parteneri ai lui Ronaldo sunt șampoanele Clear, compania aeriană Emirates, suplimente Herbalife, băuturi Soccerade, jocul on-line PokerStars (contractul este estimat la 3-4 milioane de euro pe an), etc.
Îmbrăcăminte, lenjerie de corp și pleduri
Principalul brand de care Ronaldo se ocupă în timpul liber este el însuși. Un mic imperiu de afaceri sub denumirea CR7 este în creștere continuă.
Principala direcție - hainele. Totul a început cu lenjerie de corp și șosete, ulterior s-au mai adăugat cămăși și pantofi - acum 13% din fiecare articol vândut se duce pe contul personal al fotbalistului. Prețurile la chiloţi încep de la 25 de euro, la șosete - de la 12, iar cămăși costă nu mai puțin de 65 de euro. Cei mai scumpi sunt pantofii - de la 107 la 590 de euro. A avut ideea de a produce și ghete, dar acest proiect a fost blocat de managerii Nike.

Lenjeria de corp cu numele Cristiano Ronaldo din 2013 este produsă de firma JBS Textile Group - un brand scandinav. Aspectul exterior a fost dezvoltat de designerul american de origine coreeană Richard Chai.
Mai mult, există pături CR7 și chiar apă de toaletă, care pot fi cumpărate la circa 60 de euro.
Vânzările pe această direcții îi aduc lui Ronaldo până la 6-10 milioane pe an.
Aplicații și Muzeul
Imperiul lui Ronaldo nu poate lipsi de o promovare PR. De exemplu, a fost filmat un documentar despre viața lui Cristiano, care nu doar a dezvăluit noi detalii despre biografia portughezului, dar, de asemenea, a mai adus niște bani: în film este plasare de produs Clear.
Pentru a cuceri piața asiatică Ronaldo a vândut 60% din drepturile de a utiliza imaginea sa companiei Mint Media, deținută de proprietarul FC „Valencia”, Peter Lim. Restul 40% aparțin FC „Real” din Madrid. În luna martie a anului trecut, situația a dus la un mic conflict: conform contractului de 1 milion de euro, Ronaldo trebuia să vină în Turcia pentru lansarea unei noi tehnologii de internet mobil al unui operator local de telecomunicații. Portughezul însă a rămas acasă - așa că compania a fost nevoită să se limiteze la un spot publicitar în care Ronaldo a apărut în rolul unui cyborg fabricat în laborator. Mai simplu e să vezi filmulețul:
Ronaldo dezvoltă și partea digitală - de exemplu, în perioada desfășurării Euro-2016 în toate magazinele de aplicații a apărut jocul Ronaldo Kick'n'Run, în care Ronaldo aleargă prin Paris, colectând monede. Mai mult, există aplicația CR7Selfie: fiecare utilizator poate lipi o fotografie cu Ronaldo în timp ce-și face Selfie.
Principalul PR-proiect al lui Ronaldo rămâne muzeul deschis în 2013 pe insula sa natală Madeira. Pe 400 de metri pătrați, se povestește întreaga poveste a formării unui dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului - de la primele cupe în „Sporting” până la patru „Mingi de aur”. La sfârșitul lunii martie 2017 aeroportul principal din Madeira a fost numit după Cristiano Ronaldo.

Hoteluri și o sală de fitness
Cristiano a devenit recent partener al celui mai mare lanț hotelier portughez Pestana Hotels: sub brandul CR7 vor funcționa patru mari hoteluri din Madrid, Madeira, Lisabona și New York. Costul total al proiectului este estimat la 75 de milioane de euro, în care Ronaldo figurează ca un investitor cu drepturi depline: a alocat jumătate din suma necesară (37 de milioane de euro) și a primit un pachet de 50% din acțiuni.

La începutul anului 2017 sub marca CR7 în Madrid s-a deschis o sală de gimnastică Crunch Fitness. Lanțul american a decis să cucerească piața europeană prin implicarea celui mai recunoscut sportiv, inclusiv deoarece acesta îi va permite companiei să recupereze investiții serioase: pentru deschiderea unui club este nevoie de peste un milion de euro.

În 2012, Ronaldo a investit în aplicația Mobitto - asemănător cu Foursquare și Groupon. Această aplicație vă poate ajuta să găsiți cele mai bune prețuri în magazinele din apropiere. La utilizarea regulată a serviciului, utilizatorul primește un bonus care poate fi schimbat pe un voucher cadou sau reducere.
Probleme cu impozite
Ca și mulți oameni de afaceri de succes, Ronaldo s-a confruntat cu acuzații de evaziune fiscală. Până în 2014, sportivii din Spania achitau în buget 24,7% din veniturile lor. Dar ulterior rata de impozitare a crescut la 43%.
Dacă e să credem documentelor făcute publice de hackerii anonimi din grupul Football Leaks, agentul Jorge Mendes a inventat o schemă pentru Ronaldo care-i permite să-și păstreze majoritatea veniturilor: toate contractele de publicitate au fost încheiate prin intermediari din Irlanda, unde rata de impozitare este de doar 12,5%, și erau semnate prin companii offshore, inclusiv de pe insulele Virgine. Se presupune că această schemă i-a permis lui Cristiano să economisească cel puțin 75 de milioane de euro.
Ronaldo neagă toate acuzațiile. „Sunt mulţi oameni nevinovaţi în închisori, și eu mă simt unul dintre ei. Știu că nu am făcut nimic greșit, iar ție ți se sugerează că ai făcut ceva reprobabil. Asta nimănui nu-i place”, a spus Ronaldo.
Cristiano este deja cel mai bogat sportiv din lume, dar numai al patrulea pe lista celor mai bogate celebrități de pe planetă. Imperiul său are unde să mai crească.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.