În primele patru luni ale anului 2017, specialiștii Centrului de Sănătate Publică din Chișinău au efectuat verificări și au prelevat 83 de probe ale unor legume și fructe comercializate pe piață. 42 dintre aceste probe au fost colectate din produse autohtone, iar alte 41 - din produse de import. Ca urmare a verificărilor, în două probe autohtone de morcovi și dovlecei s-a depistat un conținut mărit de nitrați.
Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că atunci când oamenii consumă cantități exagerate de legume, care conțin nitrați, aceste devin nocive pentru organism.
„Legumele timpurii, ca dovleceii, ridichea, varza, trebuie consumate în cantități moderate. Cei mai vulnerabili la anumite intoxicații din cauza nitraților sunt copiii, vârstnicii sau oamenii care suferă de boli cronice, precum gastritele, hepatitele, deoarece acestea se pot acutiza”, a declarat medicul igienist din cadrul secției Sănătatea alimentelor și expertiza sanitară al CSP din Municipiul Chișinău, Paulina Caraman.
Legumele trebuie procurate doar din locuri autorizat și sigure, mai adaugă aceasta. „Atrageți atenția cum arată legumele. Ele nu trebuie să aibă dimensiuni exagerate, culori nenaturale sau pete. În caz că v-ați intoxicat și credeți că e din cauza unor legume, trebuie să vă adresați la medici care să vă indice cauza și tratamentul corespunzător”.
Citiți articolul integral pe Sănătate INFO.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
