Trei profesori și un student ai Universității Tehnice din Moldova, Stepan Ostapenco, Andrei Poștaru, Dumitru Ciorbă și Petru Chirchiș sunt autorii unui proiect care ar putea revoluționa modul în care se votează în Moldova. Proiectul lor are denumirea de Blockchain Voting System, iar potrivit profesorului și conducătorului acestui grup, Dumitru Ciorbă, această tehnologie ar putea asigura un deziderat al întregii societăți: alegeri corecte și transparente, în care fiecare votant și-ar putea verifica votul de ingerințe dinafară.
Iată câteva dintre ideile expuse în interviu de profesorul Dumitru Ciorbă:
- Este un concept matematic, pe de o parte, şi o tehnologie pe de altă parte. Ne-a interesat cum putem aplică această tehnologie în viaţă comunității. În cazul proiectului nostru, această tehnologie ne permite să obținem un deziderat important al societății: realizarea unor alegeri transparente, eficiente și care să garanteze corectitudinea.
- Tehnologia permite realizarea, dar este nevoie de voință politică pentru implementarea unei asemenea tehnologii. Nu încercăm să aducem modificări, deocamdată, la nivel național. Una din cele mai mari probleme ar fi lipsa de încredere a populației făță de această tehnologie.
- Ca să obținem încrederea necesară pentru acest sistem de vot, vom încerca să implementăm votarea prin mijloacele date la UTM. Sistemul va permite, bazându-se pe ceea ce oferă blockchainul, că fiecare votant să poată să-și verifice votul și să-l poată consulta dacă nu a fost modificat. Eventual, dacă se întâmplă acest lucru, comunitatea care participa în sistem, poate ușor verifica acest lucru.
- Avem alegeri în posturi didactice și administrative, iar fiecare persoană are nevoie să se autentifice. Se prevede semnarea fiecarui vot cu semnătură electronică. Se duc tratative cu operatori ca să ne ofere acest serviciu.
- Votul electronic nu este o noțiune care se discută de un an, ci de zeci de ani. O analiză arată că doar 18 țări din lume au încercat să implementeze votul electronic, și nu la nivel național, ci limitat, în anumite regiuni. Există probleme cu votul electronic la nivelul lipsei de încredere sau a lacunelor legislative.
- Va fi funcțional până la finele aceste primăveri. La momentul 0 al lansării, totul va depinde de voința politică.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
