
Sinteza săptămânii: Trei explozii lângă autocarul Borussiei Dortmund, iar relațiile ruso-americane sunt la cel mai scăzut nivel
Relațiile bilaterale dintre Rusia și SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel. Miniștrii afacerilor externe ai țărilor G7 nu au ajuns la un acord cu privire la impunerea de noi sancţiuni Rusiei şi Siriei. În Germania s-au produs trei explozii lângă autocarul echipei de fotbal Borussia Dortmund. Donald Trump a semnat protocolul de aderare a Muntenegrului la NATO. Rusia nu va participa la concursul european de muzică Eurovision. Agora vă prezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în această săptămână în Europa.
・
Moscova: Relațiile bilaterale dintre Rusia și SUA au ajuns la cel mai scăzut nivel
Președinții Statelor Unite și Rusiei declară că relațiile bilaterale dintre cele două țări sunt la nivelul lor cel mai scăzut, transmite Euronews.
Declarațiile vin după ce șeful diplomației americane Rex Tillerson s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin. Întrevederea între cei doi a fost calificată ca „neobișnuit de ostilă”.
Președintele american, Donald Trump, a declarat ulterior că relațiile bilaterale dintre SUA și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel.
Vladimir Putin a fost la fel de pesimist. „Nivelul de încredere, în special la nivel militar, nu s-a îmbunătățit, ci mai degrabă s-a deteriorat”, a spus președintele rus într-un interviu.
Italia. G7 nu a ajuns la un acord cu privire la impunerea de noi sancţiuni Rusiei şi Siriei
Miniștrii de externe ai celor mai industrializate șapte state ale lumii s-au reunit pe 10 și 11 aprilie în localitatea italiană Lucca pentru a discuta principalele probleme de pe agenda globală.
Principalul subiect de discuție a fost criza din Siria și modalități de a ajunge la soluționarea conflictului.
Marea Britanie și Statele Unite nu au reușit să obțină un sprijin imediat din partea aliaților europeni pentru inițierea de noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma atacului cu armele chimice din Siria.
Aliații din UE și Canada au subliniat necesitatea unui proces corespunzător înainte de a implementa un nou program de sancțiuni. Miniştrii G7 au convenit că o soluţie la criza siriană nu poate exista atâta timp cât preşedintele al-Assad rămâne la putere.
Summit-ul a fost organizat după ce Statele Unite au bombardat pe 7 aprilie o bază aeriană siriană de pe care, se presupune, au decolat avioane pentru a efectua atacul chimic asupra orașului Khan Sheikhoun, controlat de rebeli.
Germania: Trei explozii lângă autocarul Borussiei Dortmund
În seara zilei de marți, 11 aprilie, lângă autocarul care transporta echipa Borussia Dortmund s-au produs trei explozii.
Trei încărcături explozive au fost detonate la scurt timp după ce autobuzul a părăsit hotelul unde a fost cazată echipa și la zece kilometri distanță de stadionul Signal Iduna Park unde urmau să aibă sferturi de finală ale Ligii Campionilor.
Explozivii au fost plasați în gardul viu al carosabilului și declanșați deliberat la trecerea autocarului.
Meciul cu „Monaco“ a fost amânat pentru miercuri seara.
Fotbalistul Marc Bartra a fost rănit și dus la spital, unde a fost operat la mână. De asemenea, un polițist care însoțea autocarul pe motocicletă a suferit o contuzie.
Miercuri, Procuratura Generală a Germaniei a emis un mandat de arest pe numele cetățeanului irakian, Abdul Beset A. în legătură cu atentatele cu bombă din Dortmund. Suspectul este membru al grupului terorist „Statul Islamic”.
Muntenegru: Trump a semnat protocolul de aderare a Muntenegrului la NATO
Președintele american, Donald Trump a semnat marți documentul care completează ratificarea procedurii de extindere a NATO în Balcani. Asta în timp ce Rusia se opune extinderii Alianței nord-atlantice.
Într-o scrisoare către Senat, Donald Trump a declarat că aderarea Muntenegrului la NATO „nu va crește cota procentuală a Statelor Unite în bugetul comun NATO” și nu se va răsfrânge asupra altor cheltuieli militare ale SUA planificate.
Luna trecută, Senatul american a ratificat protocolul de aderare a Muntenegrului la NATO cu 97 de voturi pentru şi doar două împotrivă.
Moscova se opune extinderii NATO. Muntenegru a fost parte din Iugoslavia, care se afla în zona de influență a Rusiei în perioada Războiului Rece.
Muntenegru va deveni al 29-lea membru al NATO.
Eurovision fără Rusia
Postul rus de televiziune Pervîi Kanal a anunțat că nu va difuza în acest an „Eurovision” pe motiv că autoritățile ucrainene au interzis intrarea în țară a interpretei ruse, Iulia Samoilova, care urma să participe la concurs.
„Pervîi Kanal a primit astăzi o scrisoare din partea Uniunii Europene de Radio şi Televiziune în care a anunțat partea rusă că nu a putut rezolva problema participării interpretei noastre, Iulia Samoilova, la concursul în Kiev”, a declarat prezentatorul buletinului de ştiri.
Serviciul de Securitate ia interzis lui Iulia Samoilova să intre pe teritoriul Ucrainei, după ce ea a participat în 2015 la un concert în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia.