
251 km alergați în deșertul Sahara. Primul moldovean de la Marathon des Sables s-a clasat în primii 100
Dmitri Voloșin, primul alergător din Republica Moldova care a participat la Marathon des Sables, a ocupat locul 88 dintre cei 1168 de concurenți care s-au înscris în competiție. Cunoscută ca „maratonul din Sahara”, competiția este un ultramaraton pe distanța de 251 de kilometri, parcurși în șase etape timp de șase zile, reprezentând echivalentul a șase maratoane standard.
・
Dmitri Voloșin, care este și organizator al maratonului Internațional Chișinău, a reușit performanța de a se clasa în primii 100 alergători care au ajuns la finiș. „Sunt fericit și vreau acasă. Un mare mulțumesc tuturor pentru susținere”, a scris sportivul amator după încheierea competiției.
Potrivit sporter.md, concurenții au alergat pe următoarele distanțe:
- prima etapă - 30,3 km
- a doua etapă - 39 km
- a treia etapă - 31,6 km
- a patra etapă - 86,2 km
- a cincea etapă - 42 km
- a șasea etapă - 7,7 km
Marathon des Sables 2017 s-a încheiat ieri, 14 aprilie, și a întrunit maratoniști din peste 50 de țări. Cel mai în vârstă participant a fost francezul Claude Leonardi, de 80 de ani.
Pe parcursul ultramaratonului, circa 100 de concurenți au ieșit din cursă.
De remarcat regulile stricte pe care trebuie să le respecte participanții. În pofida căldurii din deșert, aceștia trebuie să poarte cu ei câțiva litri de apă, preparate medicamentoase pentru orice eventualitate, sacul de dormit și alte lucruri trebuincioase.
Astfel, rucsacusurile din spatele lor ajung să cântărească și 15 kg. Mai mult, concurenții sunt echipați cu încălțări chipiuri speciale pentru a proteja picioarele și urechile de nisip.
Competiția are loc în fiecare an în sudul Marocului, iar în acest an a ajuns la cea de-a 32-a ediție.
Prima ediție a Marathon des Sables a avut loc în anul 1986. Competiția este considerată cea mai dură cursă de alergat din lume, iar traseul acesteia se schimbă la fiecare ediție.
Transmisiunea în direct de la linia de finiș: